Ρεπορτάζ: Έλενα ΣιάνουΗ αυλαία των Πανελλήνιων εξετάσεων έπεσε την Παρασκευή για τα βασικά μαθήματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, που απορρέουν από τα γραπτά που έχουν ήδη βαθμολογηθεί, δείχνουν πτώση στις βάσεις του 2ου και 4ου πεδίου όπως και στο 5ο πεδίο, σταθεροποιητικές τάσεις στο 3ο πεδίο και μεικτές στο 1ο πεδίο. 

Όπως ανέφερε στο newpost ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Γιάννη Βαφειαδάκης η δυσκολία στα Μαθηματικά και τη Φυσική θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων στα πεδία που οδηγούν στις Φυσικομαθηματικές σχολές και τις σχολές του Πολυτεχνείου και της Πληροφορικής. Ίδια είναι η εικόνα και στο 5ο πεδίο που οδηγεί στις Οικονομικές σχολές αφού τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ πιο δύσκολα από πέρυσι. 
 
Οι παραδοσιακά υψηλές σχολές της Ιατρικής θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις στο 1ο πεδίο που οδηγεί στη Νομική, Ψυχολογία και Παιδαγωγικά. 
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης την πορεία των βάσεων, εκτός από το επίπεδο των γραπτών θα καθορίσει και η συμπεριφορά των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πεδίου. Εκτιμάται λοιπόν πως οι Παιδαγωγικές σχολές θα πέσουν στην εκτίμηση των υποψηφίων με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν και τη βάση εισαγωγής. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να δούμε μεγάλη απόκλιση στις ίδιες σχολές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι πως κάποιος που προτιμούσε τα Μαθηματικά, παλαιά, κατέθετε το μηχανογραφικό του συμπληρώνοντας πρώτα τη Σχολή αυτή σε όλες τις πόλεις και στη συνέχεια τις υπόλοιπες σχολές. 
 
Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης προτεραιότητα για τους υποψήφιους είναι να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους ώστε να μην επιβαρύνουν την οικογένειά τους με επιπλέον έξοδα διαμονής και διαβίωσης.  
 
Η πορεία των βάσεων όμως εξαρτάται και από τον αριθμό των εισακτέων ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Έτσι μπορεί σε κάποια όπου αναμένεται πτώση των βάσεων η αρχική εκτίμηση να αλλάξει εάν ο αριθμός των εισακτέων αυξηθεί.