Η διαχείριση των απορριμμάτων συζητήθηκε εκτενέστατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Τρίτης  στην Καβάλα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θύμιος Σώκος, με τους τέσσερις δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τεχνικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών απόβλητων των δήμων το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η επέκταση του ΧΥΤΑ της Καβάλας, εάν κριθεί αναγκαίο ο Δήμος Καβάλας να δεχθεί όλα τα απορρίμματα της περιφερειακής ενότητας.

Ο κ. Σώκος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. «Η Πολιτεία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, «προτίθεται να βοηθήσει με λογική και φρόνηση στην υλοποίηση εκείνων των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ομολογουμένως ένα μεγάλο θέμα. Σε άλλες περιοχές είναι καλύτερα τα δεδομένα, σε κάποιες άλλες υστερούμε, ενώ υπάρχουν και μεγάλες γεωγραφικές ενότητες όπου εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία επέμβαση. Αυτήν την υστέρηση», συνέχισε ο κ. Σώκος, «δεν μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε και πρέπει με αίσθημα ευθύνης να δραστηριοποιηθούμε άπαντες. Τα χρήματα που διατίθεται είναι όσα χρειάζονται για να έχουμε ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και ταυτόχρονα να βάλουμε μπροστά διαδικασίες αξιοποίησης των απορριμμάτων».

Νωρίτερα ο κ. Σώκος επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαο Γρανά, ενώ προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που ήδη συντελείται, επισημαίνοντας ότι «το κράτος διέρχεται μια νέα περίοδο. Πρέπει να είναι αποτελεσματικό, στηριγμένο στους θεσμούς της αποκέντρωσης, τους δήμους και τις περιφέρειες» και σημείωσε ότι ο ίδιος με τη θέση του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης υποστηρίζει «την εφαρμογή του "Καλλικράτη" ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρόνο» σε συνεργασία με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη «μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και υποστήριξης».

Ο κ. Σώκος ανέφερε ακόμη ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έχει στην ευθύνη της το Περιφερειακό Ταμείο, τη ΔΕΣΕ και το ΕΣΠΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι «έχουμε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών για να πετύχουμε, σε συνεργασία με τους αιρετούς, την ένταξη έργων, την ωρίμαση κάποιων άλλων έργων και βέβαια τη δημοπράτηση των έργων που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από το αποτέλεσμα των σαράντα πρώτων ημερών του καινούργιου τοπίου στην αυτοδιοίκηση και το κράτος εγώ μόνο ενθαρρυντικά και αισιόδοξα βλέπω στοιχεία».