Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μπορεί η αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας να περισσεύει κυρίως στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας και στις κρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ωστόσο το σημείο μηδέν που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι ο Σεπτέμβριος. 
 
Αν και θεωρητικά το Grexit μετατράπηκε σε Grecovery, αν και επιθυμία όλων είναι να πείσουν πως κλίμα και ψυχολογία έχουν αλλάξει για την ελληνική οικονομία, υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές και που απειλούν το ελληνικό success story. 
 
Η ημερομηνία ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς τότε θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, το πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στο πρόγραμμα ενώ τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. 
 
Μέχρι τότε όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, που ακόμα και σήμερα μια μέρα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, φαίνεται να έχει «λιμνάσει» και οι τελικές αποφάσεις να παραμένουν στον αέρα. 
 
Το χρονοδιάγραμμα για την προωθούμενη αναδιάρθρωση του Δημοσίου που θα φέρει και τις πρώτες απολύσεις πιέζει ασφυκτικά ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτές υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Και αν και ακόμα και δια στόματος του Πρωθυπουργού το ταμπού των απολύσεων έχει σπάσει, στην πράξη η λεγόμενη κινητικότητα παραμένει «παγωμένη». 
 
Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται έναν κοινωνικό αναβρασμό μέσα στο καλοκαίρι. Πάει καιρός από τότε που τα «μπάνια του λαού» άφηναν περιθώριο για προώθηση αντιλαϊκών μέτρων. Φέτος το καλοκαίρι ο λαός θα κολυμπήσει στα βαθιά νερά της εφορίας καθώς θα φτάνουν στην πόρτα του τα «ραβασάκια» από την εφορία. 
 
Τα πρώτα σημειώματα για το φόρο εισοδήματος αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέσα στον Ιούλιο, ενώ θα έχει προηγηθεί η πρώτη δόση για το τέλος ακινήτων (το γνωστό χαράτσι). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ρύθμιση η οποία τρέχει από τις αρχές του μήνα αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012. Αυτός αφορά περίπου 500.000 φορολογούμενους με ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ. 
 
Ο Σεπτέμβρης θα βρει τους Έλληνες πολίτες «στεγνούς» και την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας». Με δεδομένο την καλπάζουσα ανεργία και τις πολυδιαφημιζόμενες επενδύσεις που δεν έρχονται το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την τρικομματική συμμαχία. 
 
Η λύση του ανασχηματισμού αν και δεν έχει αποκλειστεί να γίνει μετά το συνέδριο της ΝΔ ενδέχεται και να απομακρύνεται αφού το φρεσκάρισμα στα πρόσωπα δεν θα φέρει αλλαγή πολιτικής. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Σεπτέμβρης θα είναι «καυτός» και ίσως τελικά ο πιο δύσκολος και κρίσιμος μήνας για το μέλλον της κυβέρνησης.