current views are: 1

3 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:28

Guardian: Aδράνεια των ελληνικών αρχών απέναντι στη Χρυσή Αυγή

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει βρεθεί υπό πρωτοφανή πίεση να πατάξει τα ρατσιστικής φύσης εγκλήματα», δηλαδή «τις επιθέσεις κατά μεταναστών από τους νεοναζί » γράφει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Δημοσίευση 11:28’
αρθρο-newpost

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει βρεθεί υπό πρωτοφανή πίεση να πατάξει τα ρατσιστικής φύσης εγκλήματα», δηλαδή «τις επιθέσεις κατά μεταναστών από τους νεοναζί » γράφει σε δημοσίευμά της η Guardian.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει βρεθεί υπό πρωτοφανή πίεση να πατάξει τα ρατσιστικής φύσης εγκλήματα», δηλαδή «τις επιθέσεις κατά μεταναστών από τους νεοναζί » γράφει σε δημοσίευμά της η Guardian για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επικαλούμενο τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος σχολιάζει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εφήμερο φαινόμενο ούτε μονάχα το προϊόν της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει κάτι αρρωστημένο στην ελληνική κοινωνία, το οποίο εκφράζει η Χρυσή Αυγή».

Στην εφημερίδα τονίζεται ότι πλέον οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε έχουν προκαλέσει την κατακραυγή των ελληνικών αρχών από ευρωπαϊκά όργανα για την ανεπαρκή αντίδρασή τους. Ενδεικτικά, η άκρως επικριτική έκθεση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι απειλείται η ίδια η δημοκρατία από τη δράση της Χρυσής Αυγής και την αδύνατη αντίδραση από το κράτος, επισημαίνοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ακόμη ότι οι συντηρητικοί κυβερνώντες φοβούνται πως η νομοθεσία που προτείνουν οι αριστεροί εταίροι θα αποξενώσει περαιτέρω παραδοσιακούς ψηφοφόρους που έχουν μετατοπιστεί προς τη Χρυσή Αυγή. 

«Όπως και στη Βαϊμάρη που ανέδειξε τον Χίτλερ, έτσι και στην Ελλάδα οι αντίπαλοι του ναζισμού, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ελίτ, έχουν μείνει σιωπηλοί. Η απουσία δημόσιας συζήτησης έχει ενισχύσει τη γοητεία του μυστηρίου μιας οργάνωσης της οποίας η λειτουργία παραμένει αδιαφανής. Τα τοπικά ΜΜΕ μοιάζουν να έχουν χάσει την ιστορία της Χρυσής Αυγής. Μέχρι σήμερα, οι οικονομικοί υποστηρικτές και οι σύμβουλοι του κόμματος παραμένουν υπό ένα πέπλο μυστικότητας», σχολιάζει το άρθρο.

Το άρθρο καταλήγει σχολιάζοντας ότι η άνοδος των νεοναζί διαψεύδει το αισιόδοξο μήνυμα της κυβέρνησης ότι όλα πάνε καλά. Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης σχολιάζει ότι «η πραγματική ζωή είναι πολύ απομακρυσμένη από το success story που πουλά η κυβέρνηση». Προσθέτει ότι «οι νεοναζί είναι αντανάκλαση του φόβου και της φτώχειας στην Ελλάδα». 

 


σχετικα αρθρα