Τη βαθιά δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ηγεσία της Ομοσπονδίας καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), για την αναστολή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

«Το υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί να ενισχύσει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και οποιονδήποτε πανεπιστημιακό, αρκεί να βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας!», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Μας θλίβει το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητό ότι η αριστεία και η καινοτομία απ’ οποιονδήποτε τομέα κι αν προέρχονται έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας».

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι καθηγητές συμφωνούν στη διαμόρφωση εθνικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας και στοχευμένης ενίσχυσης των τομέων στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στη βάση μίας επεξεργασμένης στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας.

«Μας εκπλήσσει, όμως», τονίζουν οι καθηγητές, «η απουσία από τις προτεραιότητες τομέων, όπου η χώρα μας διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο Πολιτισμός, η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Θάλασσα. Τομείς, οι οποίοι πέραν των άλλων αυτονόητων λόγων έχουν και έντονο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μας εκπλήσσει, επίσης, η απαξίωση της ελεύθερης έρευνας από την υπουργό Παιδείας».

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί ζητούν από την Πολιτεία να διαθέσει άμεσα τους αναγκαίους πόρους για να καλύψει τις «ανειλημμένες υποχρεώσεις της» σε διαφόρους διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς, προγράμματα και κοινές πρωτοβουλίες.