Γράφει η Έλενα Σιάνου

Με την κατάθεση του επόμενου μάρτυρα κατηγορίας συνεχίζεται η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του, αφού σε πρώτη φάση η κατάθεση του ειδικού επιστήμονα Παναγιώτη Βλάχου ολοκληρώθηκε, με τον κ.Βλάχο να εισφέρει σημαντικά στοιχεία στο δικαστήριο αναφορικά με τις κινήσεις των χρημάτων ανάμεσα στις δεκάδες offshore εταιρίες και τους προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων, κυρίως σε αυτούς του Νίκου Ζήγρα.

Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού και φερόμενος ως διαχειριστής όλων αυτών των εταιριών για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου (ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ως ο "πραγματικός ιδιοκτήτης") είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του, ήδη απο το στάδιο της ανάκρισης.

Οι αποκαλύψεις του κ.Ζήγρα υπήρξαν πολύ βοηθητικές κατά την έρευνα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, αφού συμπλήρωσαν πολλά σκοτεινά σημεία που προέκυψαν κατά την έρευνα των περιουσιακών στοιχείων, τόσο του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του.

Μάλιστα η δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο πως παρέλαβε βαλίτσα με 80 εκατομμύρια δραχμές από τον πρώην υπ.εσωτερικών της Κύπρου κ.Ντίνο Μιχαηλίδη για λογαριασμό του πρώην υπουργού, επιβεβαιώνει ακόμα ένα στοιχείο που προέκυψε από την ανάκριση: Πως μαύρο χρήμα διακινήθηκε και εκτός του "πολύπλοκου δικτύου των οφσόρ", χέρι με χέρι και μέσα σε βαλίτσες, κάτι που δυσχεραίνει τον εντοπισμό των χρημάτων αυτών και καθιστά το ακριβές ποσό της ζημίας του Δημοσίου αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Οι αποκαλύψεις βέβαια του κ.Ζήγρα ήταν αναμενόμενες: Ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, η στρατηγική του (και του συνηγόρου του, του κ.Στέλιου Γκαρίπη) είναι η απόλυτη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να απολαύσει την ευνοϊκή ρύθμιση του ν.Καστανίδη, που προσδιορίζει ελαττωμένη ποινή για όσους "καρφώνουν" με την κατάθεσή τους πολιτικά πρόσωπα. Σε συνδυασμό με την επιβεβαιωμένη ασθένειά του, ο κ.Ζήγρας ελπίζει να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρόνια της καταδίκης του.

Οι αποκαλύψεις αυτές πάντως προς το παρόν έχουν κάψει μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο και κανέναν άλλον από τους συγκατηγορούμενούς του. "Όλες οι εταιρίες αυτές, η BLUEBELL, η ΤΟRCASO, η ΝOBILIS κ.ο.κ δεν είχαν δική τους βούληση. Όλες δρούσαν κατ'εντολή και για λογαριασμό του Άκη.", είναι το μότο του κ.Ζήγρα μέχρι στιγμής στην Αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου. "Καμία επαφή δεν είχα, ούτε καν γνώρισα ποτέ μου την κ.Αρετή Τσοχατζοπούλου ή την κ.Βίκυ Σταμάτη. Όλες οι συνεννοήσεις γίνονταν με τον πρώην υπουργό", προσθέτει.

Μέχρι στιγμής πάντως η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου τηρεί "σιγήν ιχθύος" μέσα στο δικαστήριο σχετικά με τον Ν.Ζήγρα. "Ο κάθε κατηγορούμενος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να πει ό,τι θέλει" δήλωσε ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος, ενώ ο συνάδελφός του, Γιάννης Νικολάου έχει πει πως "θα ζητήσουμε να εξεταστεί εάν είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος αυτός".

Φαίνεται πάντως πως οι δικηγόροι του πρώην υπουργού θα περιμένουν μέχρι το στάδιο της απολογίας του Νίκου Ζήγρα προκειμένου να τον βομβαρδίσουν με ερωτήσεις, ώστε να αποδείξουν την αναξιοπιστία ή και την σκοπιμότητα των δηλώσεών του.