Με τη σύνταξη του Ιουλίου θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ έτους 2013 στους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για τον έλεγχο των δικαιούχων, απαιτείται η διασταύρωση των εισοδημάτων έτους 2011 (οικ.έτος 2012) ώστε να χορηγηθεί σε όσους το δικαιούνται βάσει των κριτηρίων αυτών και να διακοπεί στους υπόλοιπους.

Η ΗΔΙΚΑ παρέλαβε το σχετικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στις 15 Μαΐου, οπότε και άρχισε από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ο εισοδηματικός έλεγχος.

Για την ολοκλήρωση του ελέγχου απαιτείται νέα αποστολή στο Κέντρο Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων, για τον τελικό έλεγχο, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή του ΕΚΑΣ  και ο προσδιορισμός των αντιστοιχουσών κρατήσεων και μειώσεων.

Ο Οργανισμός εξηγεί ότι επειδή η αποστολή στο Κέντρο Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων του αρχείου καταβολών συντάξεων οφείλει να γίνει το αργότερο έως στις 10 κάθε μήνα, επομένως και έως 10 Μαΐου για τις συντάξεις του Ιουνίου ήταν αδύνατο να γίνει η χορήγηση του ΕΚΑΣ με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου.