current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση03:57

Ξένες υπηρεσίες, μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα στην απαγωγή του τούρκου πρόσφυγα

Μια υπόθεση που φέρνει στη μνήμη πολλών την «υπόθεση» Οτσαλάν και αναφορές σε ξένες μυστικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Μια υπόθεση που φέρνει στη μνήμη πολλών την «υπόθεση» Οτσαλάν και αναφορές σε ξένες μυστικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Μια υπόθεση που φέρνει στη μνήμη πολλών την «υπόθεση» Οτσαλάν και αναφορές σε ξένες μυστικές υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Ένας τούρκος πρόσφυγας απήχθη στην οδό  Σόλωνος στα Εξάρχεια το Σάββατο  και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Το ζητούμενο ωστόσο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες που «δείχνουν» την εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας στην απαγωγή του τούρκου πρόσφυγα και ως επακόλουθο  την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του.

Ο λόγος για τον ο Bulut Yayla που ήρθε στην Αθήνα πριν από 2,5 μήνες και είχε κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, ενώ εργαζόταν σε ψησταριά και φιλοξενούνταν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους.

Το βράδυ της Πέμπτης 30/5/2013 απήχθη στο κέντρο της Αθήνας, ο τούρκος πρόσφυγας μπροστά στα μάτια σοκαρισμένων περαστικών που ανέφεραν ότι ο Bulut Yayla ξυλοκοπήθηκε άγρια από πέντε άντρες, που τον έσυραν βίαια μέσα σε αυτοκίνητο. Η απαγωγή δηλώθηκε αμέσως στις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων που αναρτήθηκαν αμέσως στο indymedia, οι άνδρες πιθανόν ήταν αστυνομικοί καθώς καταγράφηκε η πινακίδα του αυτοκινήτου με το οποίο έγινε η απαγωγή και παραπέμπει σε μη δηλωμένο όχημα της Αστυνομίας.

«Στους δικηγόρους, βουλευτές και σε εμένα προσωπικά οι αρχές, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, απαντούσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό» ανέφερε ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή χτες.

«Την Παρασκευή, μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού του αυτοκινήτου, το έθεσα υπόψη στους αρχηγούς της αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μισή ώρα μετά με ενημέρωσαν ότι ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Το Σάββατο το μεσημέρι μάθαμε ότι ο B. Yaylaa βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στα χέρια των τουρκικών αρχών.

Η ΕΛ.ΑΣ. με τις ανακοινώσεις μετά την πρώτη της άρνηση, παραδέχτηκε ότι γνώριζε την παρουσία του Yaylaa στην Ελλάδα και ότι είχε ζητήσει να υποβάλει αίτημα ασύλου. Οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές δηλώνουν μετά άγνοια για το περιστατικό, αν και ανάρτηση στο indymedia, με τη μαρτυρία πολίτη που ήταν παρών στην απαγωγή, αναφέρει ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επιβιβάστηκε με τη βία ο πολιτικός πρόσφυγας είχε πινακίδες που ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ» κατήγγειλε ο βουλευτής.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και αφορούν στην τυχόν εμπλοκή ή κακοδιαχείριση της υπόθεσης από την ελληνική αστυνομία. Η  ανενόχλητη πορεία των απαγωγέων μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η πορεία των ερευνών για την αποκάλυψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση και η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ενώ γνώριζε ότι ο απαχθείς ήθελε να ζητήσει άσυλο, είναι ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το left.gr, οι οικείοι του Τούρκου πρόσφυγα υποστηρίζουν ότι «παρεδώθη» ήδη στα χέρια της τουρκικής Αστυνομίας.

Θύμα βασανισμών για την πολιτική του δράση

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ο ίδιος είχε συλληφθεί, φυλακισθεί και βασανιστεί επανειλημμένως για την πολιτική του δράση στην Τουρκία.

Ήρθε στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες για να ζητήσει προστασία που προβλέπεται από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και απευθύνθηκε στο ΕΣΠ ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημα ασύλου του, λόγω της αδυναμίας πρόσβασής του στη διαδικασία ασύλου.

Στις 20-5-2013 εστάλη, από το ΕΣΠ, η πρώτη τηλεμοιοτυπία (με αριθμό πρωτοκόλλου 707 /20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πέτρου Ράλλη ), με αίτημα την παραλαβή της αιτήσεως ασύλου του, με την οποία γνωστοποιείτο στις αρχές ότι ο Bulut Yayla είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.

Και ενώ παράλληλα το ΕΣΠ προσπαθούσε και με προφορικές παρεμβάσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, να καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος ασύλου του, ο Bulut Yayla απήχθη την Πέμπτη το βράδυ της 30ης Μαΐου.

Αναστασία Γαλάνη


σχετικα αρθρα