Με αφορμή την ανάπτυξη της δύναμης της Frontex στον Έβρο, η εφημερίδα της Γενεύης "Le Temps" δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή στο διπλωματικό συντάκτη της εφημερίδας Στεφάν Μπουσάρ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα,με τον τίτλο " Η Ελλάδα ζητεί την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου".

Σε διάφορες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ο Υπουργός τονίζει ότι :

- Η ανάπτυξη των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Εβρο φέρνει την Ευρώπη στα σύνορα της. Eτσι επετεύχθη ένας πολιτικός στόχος. Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροώ , όπως επίσης και στην Τουρκία. Από την τελευταία περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών , που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μία καλύτερη ζωή.

- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν συλληφθεί 96.398 παράνομοι μετανάστες. Στα ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, έχει συλληφθεί το 90% των παράνομων μεταναστών που διήλθαν κατά το τρέχον έτος από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο , που δεν είναι τοπικό, αλλά ευρωπαικό.

- Στη σημερινή του μορφή ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη -μέλη της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και η Ελλάδα είναι σαφώς στην πρώτη γραμμή. Η Ελλάδα επιμένει στην αναθεώρηση του και επιδιώκει δεσμευτικές νομικές λύσεις. Δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ολοκληρωμένο Κοινό Ευρωπαικό Σύστημα Ασύλου , αν όλα τα κράτη- μέλη δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, ως προς τις υποθέσεις , που πρέπει να διαχειρισθούν. Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαικού Συστήματος Ασύλου θα πρέπει να συνδυασθεί με μέτρα προώθησης της αρχής της δίκαιης κατανομής ευθυνών, μιάς αρχής που είναι κατοχυρωμένη στη Συνθήκη της ΕΕ.

- Η σύλληψη καθημερινά 200-300 παράνομα διερχομένων μεταναστών δείχνει ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Εχουμε θέσει ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των αναζητούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η χώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, που αφήνει λίγα περιθώρια για την χρηματοδότηση νέων υποδομών για την υποδοχή των μεταναστών.