Υπό τον τίτλο «Ανησυχία για τις διακοπές: Η Ελλάδα ''παγώνει'' τις περικοπές για ένα... καλοκαιρινό διάλειμμα» το Spiegel αναφέρεται στην πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να ζητήσει παράταση από την τρόικα για τις απολύσεις ενόψει τουριστικής περιόδου.

Το περιοδικό περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως έναν καλοκαιρινό εφιάλτη, «έργο» που παίζεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τουριστών. Οργισμένες διαδηλώσεις, απεργίες, ενόψει των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κλονίζει την εικόνα του «κέντρου του κόσμου» που υποδέχεται και αυτό το καλοκαίρι επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στο κείμενο, που υπογράφει έλληνας αρθρογράφος, ο Γιώργος Χριστίδης, τονίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την τρόικα νέα παράταση για τις απολύσεις, υπό το φόβο σημαντικής ζημίας στην τουρισμό, ενώ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί και θέλει να μεταδώσει προσωπικά αυτή την ανησυχία στους εκπροσώπους των διεθνών πιστωτών.

Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους της τρόικας και να επιμείνει ότι το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις, υποστηρίζεται. «Στην ελληνική πολιτική, το καλοκαίρι έχει τις παραδόσεις του. Θυμηθείτε τα μπάνια του λαού, κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου», σημειώνει σε ιδιαίτερο τόνο το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ καταγράφεται ότι τις ομορφιές της Ελλάδας αναμένεται να απολαύσουν περίπου 17 εκατομμύρια επισκέπτες, από τους οποίους 2,5 εκατ. θα προέρχονται από τη Γερμανία. «Μια επιτυχημένη περίοδος διακοπών, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανατροπή, καθώς για έκτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση». 

Το Spiegel μιλά και για την παρουσία της τρόικας αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, στην προγραμματισμένη επιθεώρησή της. «Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Ειδικά η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και οι σχετικές απολύσεις ήταν πάντα ένα πολύ δύσκολο θέμα».

Τέλος, αναφέρεται στο ότι μέχρι στιγμής μόνον 99 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί και ότι παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις για τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, ελάχιστα έχουν γίνει.