Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως διαφάνηκαν από τις ανακοινώσεις που έκανε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, έστω κι αν αργά το απόγευμα τις «μάζεψε», έχουν προκαλέσει εκρηκτικές αντιδράσεις στην κοινωνία, κυρίως στους δανειολήπτες που παραμένουν χρεωμένοι στις τράπεζες.

Η διασφάλιση, τουλάχιστον, της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ήταν για τους οφειλέτες μια δικλείδα, που τώρα κινδυνεύει να χαθεί.

«Καλύτερα να πάμε να τους δώσουμε μόνοι μας τα κλειδιά», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Περβανάς. «Με τους φόρους που πληρώνουμε, ακόμη κι αν μέχρι πριν τρία χρόνια ήμασταν συνεπείς, τώρα δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε ούτε το πιο ευνοϊκό δάνειο. Όχι να τα σώσουμε, ούτε να τα συντηρήσουμε δεν μπορούμε τα σπίτια μας».

 

Έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί

 

«Πέραν του νομοσχεδίου - “φαρσοκωμωδία” για τη ρύθμιση των δανείων, η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις που είναι να προσφέρει τα σπίτια των Ελλήνων στα hedge funds που αγόρασαν τα δάνειά μας, έναντι πινακίου φακής», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός.

«Τυχόν άρση της προστασίας, της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, κ.λ.π. θα σημάνει , μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις οικογενειών, από τα σπίτια τους», λέει ο Αλέξανδρος Αναγνωστάκης, δικηγόρος ο οποίος επί σειρά ετών αναλαμβάνει υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών.

«Κατά το Σύνταγμα, η στέγαση των πολιτών και η απόκτηση κατοικίας, αποτελεί, ειδική φροντίδα του Κράτους.

Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν  να λαμβάνονται μέτρα, που, να στερούν την πρώτη και ίσως μοναδική κατοικία των πολιτών, όταν μάλιστα η χώρα, βρίσκεται, σε «κατάσταση ανάγκης» , με τμήματα αυτής, στα όρια της εξαθλίωσης», καταλήγει.

 

«Η κυβέρνηση εξαπέλυσε πόλεμο κατά των πολυτέκνων»

 

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, και με το οποίο προσφέρεται ειδική ρύθμιση στους δανειολήπτες των εξυπηρετούμενων, όμως, δανείων, προβάλλει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

«Δυστυχώς όμως ενημερωθήκαμε από τις εφημερίδες ότι η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ερήμην της ΑΣΠΕ που εκπροσωπεί συνολικά 185 χιλιάδες και πλέον πολύτεκνες οικογένειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και μνημονεύει το άρθρο 21 του Συντάγματος που ορίζει πως «Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το
κράτος».

Η ΑΣΠΕ καταγγέλλει, όπως αναφέρεται, τη «συνεχιζόμενη αντιπολυτεκνική τακτική της Κυβερνήσεως η οποία, με τις ρυθμίσεις που κάνει, προσπαθεί να εμφανίζεται ότι δήθεν λαμβάνει μέριμνα για τους πολυτέκνους, ενώ στην ουσία τους αποκλείει με τις σωρευτικές παραπάνω προϋποθέσεις που θεσπίζει».