Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ανατροπή και πτώση σε χαράδρα του τεθωρακισμένου οχήματος Μ113 που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου στρατιώτη Στάθη Κρόκου.

Ωστόσο δεν αποκλείεται και η μηχανική βλάβη στο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης.  

Βέβαια θα υπάρξει επίσημο πόρισμα από αρμόδια επιτροπή ΓΕΣ η οποία  διεξάγει έρευνα  για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν  το δυστύχημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ η έρευνα να επισπευσθεί και στα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Λόγω της σοβαρότητας του τραγικού συμβάντος που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή του Ωρωπού, και στοίχισε τη ζωή σε ένα στρατιώτη-πεζοναύτη, εντέλλονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ όπως φέρουν σε πέρας το ταχύτερο δυνατό το έργο τους για τα αίτια του δυστυχήματος και να ολοκληρώσουν και παραδώσουν το σχετικό πόρισμα μέσα στα επόμενα 24ωρα», αναφέρει στην εντολή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κάποιες μαρτυρίες  άλλων φαντάρων - συναδέλφων του, που ακολουθούσαν το μοιραίο ερπυστριοφόρο λένε ότι το συγκεκριμένο M 113 «έφυγε προς τα αριστερά» και χτύπησε στο τσμεντένιο κράσπεδο, πρόσκρουση που το «οδήγησε» στην δεξιά πλευρά του δρόμου και τελικά στην θανάσιμη ανατροπή του, στο ύψος της περιοχής Συκάμινο.

Να θυμήσουμε το εν λόγω  ερπυστριοφόρο όχημα συμμετείχε σε φάλαγγα οχημάτων του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, η οποία  κατευθύνονταν στον Ωρωπό,  για να συμμετάσχει  στην  Εθνική Τακτική Άσκηση «Καταιγις 13».

Η πιθανότητα να κόπηκε η δεξιά ερπύστρια από ελλειπή συντήρηση του τεθωρακισμένου είναι μικρή.  

Ο  20χρονος είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο και θα απολυόταν τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Σε λίγο καιρό θα έπαιρνε την άδειά του.

Οι γονείς του 20χρονου Στάθη,  Κυριάκος και Νάνσυ ενημερώθηκαν από τον διοικητή  της μονάδας όπου υπηρετούσε ο γιός τους για το τραγικό περιστατικό.