current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση13:24

Θα πληρώσουν όλοι – Φόρος ακινήτων και στους επαγγελματίες αγρότες

Ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο από το αρχικό για τη φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Δημοσίευση 13:24’
αρθρο-newpost

Ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο από το αρχικό για τη φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο από το αρχικό για τη φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του κ. Στουρνάρα προβλέπει χαμηλό φόρο για όλα τα ακίνητα και μεγαλύτερο για αυτά που βρίσκονται σε περιοχές «φιλέτα». 

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον φόρο, αλλά θα προβλέπεται μικρή επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί φόρο αλλά της τάξης του 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο το ποσό αυτό θα αυξάνεται με βάση 33 συνολικά κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, ενώ θα εκτινάσσεται «στα ύψη» για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία. 

Φόρος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό προβλέπεται και για τα αστικά ακίνητα και θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως πχ η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει  θάλασσα κλπ. Έτσι για ένα σπίτι 80 τμ (μαζί με βοηθητικούς χώρους κλπ) ο φόρος θεωρητικά ξεκινά από 80 ευρώ αλλά στη πράξη θα κυμαίνεται για τους περισσότερους ιδιοκτήτες από 160-320 ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν τη διακομματική επιτροπή, δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Όπως ανέφερε παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη «αν αρχίσουμε τις εξαιρέσεις δεν θα πληρώνει στο τέλος κανείς». Με τις εξαιρέσεις και τις φοροελαφρύνσεις που απαιτούσαν τα κόμματα η τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, στόχος και των δύο πλευρών είναι να διατηρηθούν οι εξαιρέσεις και οι ελαφρύνσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ανάπηροι, άνεργοι κ.ά.).

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως θα παραδώσει απόψε ή αύριο το πρωί στα κόμματα πλήρως κοστολογημένα σενάρια για την πρότασή του, προκειμένου να απαντήσουν. Οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν έως το τέλος Ιουνίου, αν και μέλη της Επιτροπής δεν απέκλειαν να ζητηθεί και νέα παράταση από την τρόικα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα ήταν υπερτιμημένες.

Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

 


σχετικα αρθρα