Από τη μία πλευρά οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς με τις συνεχείς στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν και από την άλλη η κυβέρνηση που προειδοποιεί με βαριά πρόστιμα τους "τζαμπατζήδες". Και στη μέση του "κυκλώνα" χιλιάδες επιβάτες που όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν από 1η Φεβρουαρίου ακριβότερο εισιτήριο αλλά δεν εξυπηρετούνται, όπως, θα έπρεπε από τις αστικές συγκοινωνίες.

Νέα, λοιπόν, ταλαιπωρία των επιβατών για σήμερα, Τετάρτη, αφού ΜΕΤΡΟ και ΗΣΠΑ δεν θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 15:00.  Η στάση εργασίας θα διαρκέσει στα λεωφορεία μέχρι τις 15:30 και στα τρόλεϊ μέχρι τις 16:00.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς σκληραίνουν τη στάση τους, τόσο έναντι του υπουργείου με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, όσο και κατά των διοικήσεων των εταιριών για την τακτική που ακολουθούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους.

Πλημμέλημα η μη επικύρωση εισιτηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών, αναμένεται μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο να έχει ψηφιστεί η τροπολογία, η οποία θα μετατρέπει την αποφυγή αγοράς και ακύρωσης εισιτηρίου σε πλημμέλημα, που θα τιμωρείται με πρόστιμο αλλά και τρεις μήνες φυλάκιση (ποινή που είναι εξαγοράσιμη).

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη δράση του κινήματος των πολιτών "Δε πληρώνω" που εδώ και λίγο καιρό έχει μεταφερθεί και στα μέσα μεταφοράς με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να μην επικυρώνουν εισιτήριο.

Μειωµένο κατά 50% εισιτήριο για ανέργους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από την άλλη πλευρά, σε μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους άνεργους προσανατολίζεται να καθιερώσει η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει στις µετακινήσεις τους τις ασθενέστερες οµάδες που πλήττονται από την κρίση.

Σύµφωνα µε τα "Νέα", η κυβέρνηση παράλληλα µε τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για όσους δεν πληρώνουν εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες επιθυµεί να ανακουφίσει τις κατηγορίες των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιµέςτων εισιτηρίων.

Το πρόγραµµα το επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία µε το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών και αφορά σε πρώτη φάση 126.000 επιδοτούµενους ανέργους από τον ΟΑΕ∆ (100.000 στην Αθήνα και 26.000 στη Θεσσαλονίκη), αλλά όχι µακροχρόνια ανέργους.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει παράλληλα να ορίσει επί πλέον ως κριτήριο για το προνόµιο του µειωµένου εισιτηρίου και το οικογενειακό εισόδηµα που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Η δυνατότητα των ανέργων να πληρώνουν µισό εισιτήριο θα έχει τρίµηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται από την αξιοποίηση της βάσης δεδοµένων του ΟΑΕ∆. Οσοι δικαιούνται µειωµένο εισιτήριο θαµπορούν να αγοράζουν και µειωµένες µηνιαίες κάρτες. ∆ηλαδή να καταβάλλουν 23αντί των45 ευρώ και για τις µικρές κάρτες 10 αντίτων 20 ευρώ.