Την πλήρη αντίθεσή της στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων -με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας- εκφράζει η ΕΣΕΕ, αναφέροντας πως σπρώχνεται στο κενό κάθε μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση.

Όπως αναφέρει, η απελευθέρωση «απλώς θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και την ρευστότητα να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή».

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει», συμπληρώνει.

Εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η Συνομοσπονδία καλεί τους βουλευτές να μην επιτρέψουν με την ψήφο τους να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αντί της πλήρους απελευθέρωσης, η ΕΣΕΕ προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο για όλους, τρεις πριν τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλες τρεις μετά από απόφαση του κάθε τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κατά προτίμηση εντός των εκπτωτικών περιόδων.

Επίσης προτείνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, λιμενικές ζώνες, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας  και σε όλες τις εποχιακές αγορές, θερινούς και χειμερινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Τέλος, στις 52 Κυριακές που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων, η ΕΣΕΕ αντιπαραβάλλει 52 λόγους για τους οποίους λέει «όχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

TAGS