Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Νέο ειδικό σχεδιασμό συνένταξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενόψει της τουριστικής περιόδου με σκοπό την εξυπήρετηση και «προστασία» των τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος το καλοκαίρι της χώρα μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και δη του Αντώνη Σαμαρά να στρέψει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των υπουργείων στην τουριστική περίοδο είναι εμφανής καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι ο τουρισμός τα αποδώσει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. 

Ο τουρισμός θα χαρίσει «μια πρώτη νίκη» εφέτος «στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία» αναφερόμενος στις διεθνείς αφίξεις οι οποίες «θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο», με τα έσοδα επίσης να είναι «σε επίπεδα ρεκόρ». 

Για να επιστρέψει το εγχώριο ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης, θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά 25% και το ένα τρίτο της ανάπτυξης «θα πρέπει να έρθει μόνο από τον τουρισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «δίνουμε μάχη μεγάλη» για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%. έχει δηλώσει χαρακτηρτικά ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, αν και άγνωστα παραμένουν ακόμη τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας, στόχος είναι οι 17 εκατομμύρια τουρίστες τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί εκτός από γοητευμένοι από την φυσική ομορφιά των προορισμών να μείνουν και... ασφαλείς! 

Για αυτό το λόγο εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού επιστρατεύτηκε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο ανακοίνωσε νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό με αυξημένα μέτρα με τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Βεβαίως, παρά την καλή πρόθεση του υπουργείου ο εν λόγω σχεδιασμός θυμίζει πλάνο σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου η εγκληματικότητα βρίσκεται σε τραγικά αυξημένα ποσοστά και επειδή οι τουρίστες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια, οι αστυνομικές αρχές φυλάσσουν κάθε γωνιά τουριστικού θερέτρου. Σαφέστατα, η εικόνα των προορισμών της χώρας μας δεν είναι έτσι, ωστόσο η «φύλαξη» των τουριστών μέχρι και από ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. δημιουργεί ερωτήματα.

Ένα από αυτά είναι πως θα διατεθεί τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών στην... προστασία των τουριστών, όταν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιπολίες μετρούν μεγάλες πληγές από έλλειψη προσωπικού και μέσων. Εν συνεχεία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως θα παταχθεί η εγκληματικότητα σε μη παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Αττική, όπου το καλοκαίρι η εγκληματικότητα και οι ληστείες εμφανίζουν αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν αρνητικά τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και αναφέρουν ότι φέτος θα «θυσιαστούν» όλοι οι αστυνομικοί για τα... μάτια των τουριστών. Βέβαια, άγνωστο είναι αν το «κύμα τουριστών» που οραματίζεται η κυβέρνηση θα φτάσει τελικά στη χώρα μας και αν θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση «πολύ κακό για το τίποτα».

«Τρέχουν» στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Με βάση το σχεδιασμό αυτό ενεργοποιούνται όλες οι Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος, για «τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου».

Εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια, οι επιμέρους δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υλοποίηση ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή αστυνόμευση περιοχών, όπου παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση ή έχουν καταγραφεί προβλήματα κατά το παρελθόν.
Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας και την άμεση εξυπηρέτηση των τουριστών, από τις αστυνομικές Υπηρεσίες, κυρίως με την απλούστευση και επιτάχυνση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Γενικότερα, ο κεντρικός σχεδιασμός, που αφορά στο σύνολο της επικράτειας καθώς και τα επιμέρους σχέδια, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, στοχεύουν:

στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση των αστυνομικών Υπηρεσιών,
στην αποτελεσματική παρέμβασή τους, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο,
στη στενή συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους Φορείς και Υπηρεσίες και
στην άμεση διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των τουριστών.

Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί ο σχεδιασμός, δραστηριοποιείται το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού των αστυνομικών Υπηρεσιών, με τη συνεισφορά του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και όλων των διαθέσιμων μέσων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου στις εισόδους της χώρας, στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και γενικότερα σε όλους τους χώρους αφιξοαναχωρήσεων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες.
Αναδιατάσσονται χωροταξικά οι επιχειρησιακές δομές ετοιμότητας και αντίδρασης των Υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ, Ο.Π.Κ.Ε, Άμεσης Δράσης κ.λ.π) για την αποτελεσματική παρέμβαση τους, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο και την καλύτερη αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών.

Αναπτύσσονται ειδικές δράσεις για τη προστασία των παραθεριστών από εγκληματικές συμπεριφορές. Έμφαση δίνεται κυρίως στη πρόληψη αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων κ.λπ. στους δρόμους ή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, σε βάρος λουομένων στις παραλίες, κλοπές - ληστείες σε βάρος ατόμων, κοσµηµατοπωλείων κ.λπ.) καθώς και στα αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, τη γενετήσια ελευθερία (βιασμοί), την επαιτεία, το παραεμπόριο κ.λπ.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τροχαίας και οδικής ασφάλειας , για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, µε την εμφανή παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους χώρους με αυξημένη κυκλοφορία (αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λπ.), αλλά και σε σημεία, όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων ή κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συστηματοποιούνται οι έλεγχοι σε τουριστικά λεωφορεία, για την ασφάλεια των μεταφορών, σε ταξί, για υπερβολική μίσθωση, επιλογή-άγρα πελατών κ.λπ, σε καταστήματα ενοικιάσεων δικύκλων, σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες με οδηγούς ανήλικους, χωρίς άδεια οδήγησης ή/και προστατευτικά κράνη, σε περιστατικά οδήγησης με υψηλές ταχύτητες, αυτοσχέδιους αγώνες, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.

Ενισχύονται οι δράσεις της Οικονομικής Αστυνομίας με συστηματικούς φορολογικούς και άλλους συναφείς ελέγχους, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής φυσικών ή νομικών προσώπων, με έμφαση στις περιπτώσεις με ποινική διάσταση, του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου, των παρανόμων τυχερών παιγνίων καθώς και της φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις παραβάσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, τις απάτες σε βάρος ιδιωτών ή Οργανισμών, το παράνομο διαδικτυακό εμπόριο και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών, τη διενέργεια παρανόμων τυχερών παιγνίων µέσω διαδικτύου (online Καζίνο) κ.λπ.

Παρέχεται άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή, σε όλους τους συναρμοδίους Φορείς και Οργανισμούς, όπως στους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.), του Ι.ΚΑ. - Ε.Τ.Α.Μ. με σκοπό τη διασφάλιση του έργου τους για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζομένων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα , καθώς και τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις (οποιασδήποτε κατηγορίας και λειτουργικής μορφής), σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν εφοδιαστεί με το απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Διευρύνονται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας σε όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, για διαπίστωση παραβάσεων για την κοινή ησυχία, την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, το ωράριο λειτουργίας, τις υγειονομικές κ.λ.π διατάξεις για την προστασία της δημοσίας υγείας και των καταναλωτών.

Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία, σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, όπου κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, µε σκοπό την πρόληψη και καταστολή κάθε έκνοµης ενέργειας σε βάρος τους, την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας καθώς και την άμεση ανταπόκριση για την παροχή κάθε είδους χρηστικής πληροφορίας ή συνδρομής.

Αναπτύσσεται δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας – πληροφόρησης και διαρκούς συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Υπηρεσίες Ε.Ο.Τ, οικείους Ο.Τ.Α., Λιμενικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Υγειονομικές Αρχές κ.λπ.) ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού προβλήματα που απαιτούν συντονισμένη δράση.

Παρέχεται άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή, βοήθεια ή υποστήριξη στις αρμόδιες Αρχές, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών ή εκτάκτων κινδύνων για την ασφαλή εκκένωση περιοχών, ξενοδοχείων, κάμπινγκ κ.λπ., τη μετακίνηση πληγέντων σε χώρους υποδοχής, τη διευκόλυνση οχημάτων άμεσης ανάγκης, την πρόσβαση σε νοσηλευτικά κ.ά. Ιδρύματα παροχής βοηθειών, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση κρίνεται αναγκαία η βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.