Μετά τα δημοσιεύματα για τις καταγγελίες περί απαγωγής του τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά από τα Εξάρχεια την περασμένη Πέμπτη, καθώς και την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έκανε λόγο για παραβίαση σειράς διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ενδεχόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου, για την υπόθεση υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π.Φάκου έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης, την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χ.Λακαφώσης.

Το θέμα των καταγγελιών -ακόμη και από αυτόπτη μάρτυρα- για την απαγωγή του τούρκου πρόσφυγα έλαβε νέες διαστάσεις μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τα περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά, καθώς και για τις καταγγελίες ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με την στήριξη της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Όταν οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή του Μπουλούτ Γιαϊλά.

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνουν η Επιτροπή Αλληλεγγύης, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα και κοινότητες μεταναστών την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 18:30 στα Προπύλαια, καταγγέλλοντας την απαγωγή και παράδοση στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά.