current views are: 1

6 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση10:11

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου Στουρνάρα αναμένει η αγορά

Ανησυχία και αντιδράσεις στην αγορά ακινήτων και στον αγροτικό κόσμο προκάλεσε η προφορική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων από τον υπουργό Οικονομικών.

Δημοσίευση 10:11’
αρθρο-newpost

Ανησυχία και αντιδράσεις στην αγορά ακινήτων και στον αγροτικό κόσμο προκάλεσε η προφορική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων από τον υπουργό Οικονομικών.

Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Ανησυχία και αντιδράσεις στην αγορά ακινήτων και στον αγροτικό κόσμο προκάλεσε η προφορική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων από τον υπουργό Οικονομικών.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις λεπτομέρειες, στο σύνολό τους φοβούνται ότι αυτές είναι που θα γεννήσουν και μεγαλύτερες αντιδράσεις.

«Οταν ένα υπουργείο Οικονομικών σαν το δικό μας σε μια χώρα σαν τη δική μας πρέπει να βγάζει ένα φόρο που να αποφέρει κάθε χρόνο 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ, η συνταγή είναι μόνο μία: Να πληρώσουν οι πάντες, όλοι από λίγο», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.

Όσο για τις ανακοινώσεις του Γιάννης Στουρνάρα ανέφερε: «Συμφωνούμε με την κατεύθυνση, καθώς κινείται στο πλαίσιο της διασποράς του φορολογικού βάρους και περιμένουμε να βρούμε το διάβολο που θα κρύβεται πίσω από αυτές».

«Φόρος που να μπορεί να πληρωθεί»

«Ο φόρος για να μπορεί να πληρωθεί θα πρέπει να είναι στο σύνολο των ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη μικρότερος από 3 τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας τους. Αλλιώς δεν μπορεί να πληρωθεί. Κι ας λενε ότι θέλουνε», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσποινδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης, ο οποίος εκφράζει και την ανησυχία του για το μέλλον της αγοράς ακινήτων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε η αγορά να αρχίσει και πάλι να «κινείται»,αλλιώς οι φόροι θα μένουν «στα χαρτιά», αφού η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί.

Φόβος για μεγαλύτερη καθίζηση στην αγορά ακινήτων

Από τη δική τους πλευρά οι μεσίτες θεωρούν πλήγμα για την αγορά ακινήτων κάθε νέο φόρο. Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Κωνσταντίνος Κοπανιτσιάνος:

«Αυτονόητα οι φόροι στα ακίνητα δεν είναι κάτι που ενθαρρύνει τις αγορές. Αυτό δεν λειτουργεί θετικά. Από κει και μετά πρέπει να ληφθεί υπ’όψη ότι όντως τοκάθε ακίνητο έχει τη δική του ταυτότητα και οι αποκλίσεις σε αξίες είναι αρκετά μεγάλες, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί με τις αντικειμενικές αξίες οι οποίοι μάλιστα θέλουν διόρθωση προς τα κάτω. Ο κόσμος φορολογείται άδικα με αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς. Το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από αυτό είναι ότι θα αγοράζει ακίνητα όποιος θέλει να το αξιοποιήσει. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Πρέπει όμως να υπάρξει συγκράτηση στην φορολόγηση ακινήτων. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από την αγορά και τη χρήση των ακινήτων».

«Φτιάχουν μεγαλοτσιφλικάδες εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών»

«Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να συγκεντρώσει χρήματα για να ξεπληρώσει τα δάνεια που πήρε για την πλουτοκρατία. Θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια», λέει στο newpost, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Μπούτας «Είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση το αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο αγρότης όσο παραμένει υψηλό το κόστος παραγωγής και χαμηλές οι τιμές των προϊόντων. Αν του επιβάλλουν και χαράτσια για το σπίτι του και τα χωράφια του δεν τον συμφέρει να τα κρατήσει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να τα συγκεντρώσουν σε λίγα χέρια».

 

 


σχετικα αρθρα