«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ. Οι διμερείς αμυντικές σχέσεις μας αναπτύσσονται σε πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους» τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχαήλ Κωσταράκος, μετά την υπογραφή Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. 

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Βούλγαρος ομόλογός του Τσβετάν Συμεώνοφ, σήμερα, στη Σόφια. [Είναι κοινή πεποίθησή μας, ότι η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μας και η δυναμική κοινή δράση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρούμε τις προδιαγραφές υψηλής ετοιμότητας, που έχει θέσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως και να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις νέες προκλήσεις και απειλές σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον στον τομέα της ασφάλειας" πρόσθεσε ο κ. Κωσταράκος.

«Σημαντικό γεγονός, που αποτελεί παράδειγμα για την ισχυρή κοινή πρόθεσή μας να ενισχύουμε την αμυντική συνεργασία, ενώ εκφράζει και τη βούληση για συμπαράσταση και φιλία μεταξύ των λαών και των Ενόπλων Δυνάμεων μας, προσδίδοντας νέα δυναμική στις στρατιωτικές σχέσεις μας» χαρακτήρισε ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ την ένταξη μιας ταξιαρχίας του βουλγαρικού Στρατού Ξηράς στο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (με επιτελείο στη Θεσσαλονίκη), όπως προβλέπεται στη διμερή συμφωνία. «Διά της ένταξης της 61ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα θα συνεισφέρουμε στην αναβάθμιση της συμβολής μας στο ΝΑΤΟ, όπως και στην αλληλοσύνδεση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των δυνάμεων μας, στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων περιορισμού των αμυντικών δαπανών» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Συμεώνοφ. 

Πειστική απόδειξη του άριστου επιπέδου του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών χαρακτήρισε τη διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ο νέος υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνγκελ Νάιντενοφ, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κωσταράκο. «Κοινή είναι η προσδοκία μας, οι διμερείς συμφωνίες να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να συμβάλουν για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκπαίδευσης και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας, ο κ. Νάιντενοφ εξέφρασε την ελπίδα της βουλγαρικής πλευράς για γρήγορη υλοποίηση των συμφωνιών για διασυνοριακές επιχειρήσεις από κοινού περιφρούρησης του εναέριου χώρου των δύο κρατών (Air Policing), όπως και για συνέχιση της ελληνικής υποστήριξης προς το Κέντρο έρευνας, οικοδόμησης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, με έδρα τη Σόφια.