Την εφαρμογή του νόμου απέναντι στις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα σε πληρώματα, ζητούν με υπόμνημα που κατέθεσαν το πρωί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, με τον γ.γ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γιάννη Χαλά.

Στο υπόμνημά της η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί «στην ψυχική και σωματική εξαθλίωση και ταλαιπωρία των εργαζομένων», είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πλοίων.

Επισημαίνει ακόμη ότι από διετίας η εργοδοτική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, «αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των εργαζομένων της βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της προσφερόμενης εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες ναυτεργάτες, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών».

Ο εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ναυτικών και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Η ΠΝΟ αποφάσισε χθες την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι αν οι εταιρείες δεν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των δεδουλευμένων θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι έχουν υποσχεθεί να δοθεί ένα μέρος των χρημάτων έως το τέλος Ιουνίου και να υπάρξει πλήρης εξόφληση των οφειλών στο τέλος Ιουλίου.