Με αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο Πειραιά της υπεύθυνης δήλωσης την οποία τους εκβιάζει να υπογράψουν, απαντούν στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το newpost, ο υπόδικος Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου υποχρεώνει τους υπαλλήλους της, να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία της υπηρεσίας ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η υπεύθυνη δήλωση έχει διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, με εντολή να υπογραφεί υπό την απειλή της απόλυσης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Γ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις για την ενέργεια του υπόδικου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, που σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους αλλά και βουλευτές της ΝΔ είναι αντισυνταγματική και κουρελιάζει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Αυτό που επιδιώκει ο κ. Γεωργίου, σύμφωνα με τους υπαλλήλους. δεν είναι η προστασία του απορρήτου, αλλά η δική του απέναντι στη δικαιοσύνη, καθώς εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της προσφυγής τους προς το Εφετείο, δύο υπάλληλοι είναι μάρτυρες «που έχουμε ήδη κληθεί και έχουμε ήδη καταθέσει και αναμένεται να κληθούμε εκ νέου από αρμόδιες δικαστικές αρχές να καταθέσουμε ό,τι γνωρίζουμε σχετικά με ζητήματα διοίκησης και λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, ιδίως σε σχέση με την αναθεώρηση του ελλείμματος του έτους 2009 στο πλαίσιο ήδη ανοιγείσης σχετικής ποινικής διαδικασίας».

Πρόκειται για την υπόθεση την οποία ερευνούσαν οικονομικοί εισαγγελείς, μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά. Η κυρία Γεωργαντά είχε δηλώσει ότι για να δικαιολογηθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό και στο ΔΝΤ, διογκώθηκε σκοπίμως το έλλειμμα. Η ανάκριση διενεργείται από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς και θα διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλοι εμπλεκόμενοι ή επιπλέον αδικήματα.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛΣΤΑ, ο πρόεδρος «καλεί τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ να υπογράψουν αμφίβολης νομιμότητας έγγραφα που ακόμη και ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων επιτρέπει τη μη υπογραφή τους ή τη υπογραφή τους με επιφύλαξη. Επειδή όπως φαίνεται η συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι αρκετή, προσπαθεί πλέον να επεκταθεί και στο νομοθετικό πεδίο, υποσκελίζοντας το Σύνταγμα και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι υπάλληλοι της Στατιστικής Υπηρεσίας, για άλλη μια φορά καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ.Α.Γεωργίου και δηλώνουν ότι αρνούνται να υπογράψουν το προαναφερθέν κείμενο».