«Πατριωτικό στοίχημα» για την Κυβέρνηση, το υπουργείο, την αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενου φορείς και «πρώτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε την διαφύλαξη του δασικού πλούτου και την αποτελεσματική πυροπροστασία, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο όποιος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Την σύσκεψη συγκάλεσαν από κοινού η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και, ο όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, η συμμετοχή του σε αυτή έγινε κατ εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε φέτος το καλοκαίρι η χώρα να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Τόνισε δε, ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να κινηθούν σε ρυθμούς «κατεπείγοντος» καθώς το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, προβλέπεται, δύσκολο. Ενώ προβλέπεται επίσης και αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς στην Ελλάδα αναμένονται πάνω από 17 εκ τουρίστες, γεγονός που επιβάλει να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας.

O κ. Καλαφάτης σε ερώτηση σχετική με τον διορισμό εποχικών πυροσβεστών επεσήμανε ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά το ΑΣΕΠ ενώ σχετικά με το γεγονός ότι φέτος διατέθηκαν λιγότερα κονδύλια για την πυροπροστασία, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις οικονομικές συνθήκες και ότι καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να υπερβάλουν εαυτόν για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε το στάδιο εφαρμογής των όσων προβλέπονται στην σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο προγραμματισμός των απαραίτητων ενεργειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκομένων Υπηρεσιών αλλά κι ο συντονισμός όλων για την καλύτερη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος για την καλοκαιρινή περίοδο.