Ένας εκ των τεσσάρων μελών της Ρουμανικής «σπείρας» που πριν έξι χρόνια έδρασε στη Ρόδο, και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κατάφερνε να αποκομίζει μεγάλα χρηματικά ποσά από τις πιστωτικές κάρτες ανυποψίαστων τουριστών μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης, βρίσκεται στα χέρια των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε στην πατρίδα του και καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κρατήθηκε και μεταφέρθηκε στη Ρόδο.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται και άλλα τρία άτομα ηλικίας 22, 30 και 51 ετών επίσης από την Ρουμανία και οι οποίοι από κοινού είχαν παρόμοια δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σαντορίνη.

Από τους εμπλεκόμενους μόνο ο 22χρονος συνελήφθη και τον Φεβρουάριο του 2010 καταδικάστηκε ερήμην, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται. Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, ο 30χρονος Ρουμάνος φέρεται και ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας.

Σημαντική για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ήταν η συμβολή του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και συνέλαβε τον 22χρονο κατά την αποβίβασή του στις 6 Αυγούστου 2007 στις 12 το μεσημέρι από το πλοίο «Διαγόρας». Σε έλεγχο που έκαναν οι λιμενικοί βρήκαν στη κατοχή του αλλοδαπού δύο ηλεκτρονικούς μηχανισμούς άγνωστους μέχρι εκείνη την ώρα, καθώς και μία πλαστή ταυτότητα με την οποία παρουσιαζόταν ως πράκτορας της Ίντερπολ.

Όπως προέκυψε οι μηχανισμοί αυτοί χρησιμοποιούνταν για τις υποκλοπές στοιχείων από πιστωτικές κάρτες ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ , τα οποία μέσω καλωδίων και ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή περνούσαν σε ένα λογισμικό και εν συνεχεία εκδίδονταν νέες πιστωτικές κάρτες!

Καθώς το τελευταίο τετράμηνο (πριν τη σύλληψη) είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες από αλλοδαπούς τουρίστες σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα εμφανίζονταν ως αστυνομικοί και πρόβαιναν σε απάτες σχετικά με τις κάρτες, ενημερώθηκε ο τότε Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Στυλιανός Μανώλης με εντολή του οποίου και ανατέθηκε η υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Αμέσως άνδρες της υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνες και προανάκριση καταλήγοντας ότι πρόκειται για ομάδα τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας 22, 30, 51 και 40 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αφού εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα μηχανήματα ήρθαν στο νησί μας περίπου στο τέλος Απριλίου 2007 και εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ίντερπολ καταφέρνοντας έτσι να ξεγελούν τα ανυποψίαστα «θύματά» τους από τα οποία και στη συνέχεια αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Οι δράστες διέμεναν όλοι μαζί σε δύο δωμάτια στο Φαληράκι και με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο περιφέρονταν στη πόλη της Ρόδου και στις παρυφές της, κυρίως προς τη περιοχή της Ιξιάς όπου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία όπου διαμένουν υψηλής οικονομικής στάθμης επισκέπτες.

Ο τρόπος δράσης τους

Για την επίτευξη του στόχου τους που δεν ήταν άλλος από την αφαίρεση χρημάτων μέσω των Μηχανημάτων Αυτόματης Ανάληψης των τραπεζών οι αλλοδαποί δράστες χρησιμοποιούσαν μία αρκετά έξυπνη μέθοδο.

Σύμφωνα με αυτή, και οι τέσσερις βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο και παρακολουθούσαν το υποψήφιο «θύμα» τους. Όταν το εντόπιζαν, ο ένας από αυτούς κατέβαινε από το όχημα και κρατώντας ένα χάρτη του νησιού πλησίαζε το «θύμα» προσποιούμενος τον τουρίστα και έπιανε συζήτηση μαζί του ρωτώντας τον για τα αξιοθέατα της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο δράστης έβγαζε μία πιστωτική κάρτα από τη τσέπη του και την επιδείκνυε.

Αυτό ήταν και το σήμα για να μπουν στο «παιχνίδι» και οι άλλοι δύο Ρουμάνοι, οι οποίοι εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ίντερπολ. Μάλιστα όλα τα μέλη της σπείρας είχαν προμηθευτεί πλαστές κάρτες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στις οποίες είχαν επικολλήσει τις φωτογραφίες τους όμως τα στοιχεία που αναγράφονταν ήταν διαφορετικά από τα δικά τους και τις οποίες επιδείκνυαν προκειμένου να αποσπάσουν από τα υποψήφια «θύματα» τους διαβατήρια, ταυτότητες αλλά και πιστωτικές κάρτες.

Τις τελευταίες δε οι δράστες ζητούσαν να τους δοθούν με το αιτιολογικό ότι ήθελαν να διασταυρώσουν αν πραγματικά ήταν δικές τους καθώς υπήρχαν υπόνοιες για παράνομες συναλλαγές.

Ο Ρουμάνος που έπαιρνε τις κάρτες και τις περνούσε από ένα μικρό ειδικό μηχάνημα το οποίο είχε τη δυνατότητα να «διαβάζει» τον αριθμό της μαγνητικής ταινίας της κάρτας καθώς και τα στοιχεία του κατόχου.

Ταυτόχρονα οι δράστες «αστυνομικοί» ζητούσαν από το κάτοχο της κάρτας να τους πληκτρολογήσει σε άλλο μηχάνημα (παρόμοιο με αριθμομηχανή) τον κωδικό τους (pin) στο οποίο είχαν τοποθετήσει μία αυτοκόλλητη κάρτα με την ονομασία «police card control» για να γίνονται πιο πειστικοί. Μάλιστα ο πρώτος έλεγχε τη κάρτα του ο Ρουμάνος συνεργάτης τους κάνοντας όλη τη διαδικασία και ακολουθούσε ο ανυποψίαστος τουρίστας.

Αφού ολοκλήρωναν την «αποστολή» τους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη (αριθμό μαγνητικής ταινίας, στοιχεία κατόχου και pin) επέστρεφαν τη κάρτα στον ιδιοκτήτη της και απομακρύνονταν ανενόχλητοι.

Η δουλειά όμως της σπείρας δεν σταματούσε εδώ. Μέσα στο αυτοκίνητο οι δράστες, είχαν εγκαταστήσει φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή δια μέσου του οποίου περνούσαν τα στοιχεία που είχαν υποκλέψει σε άδεια κάρτα που υπήρχε σε άλλο συνδεδεμένο μηχάνημα, δημιουργώντας έτσι μία πανομοιότυπη πιστωτικά κάρτα σαν αυτή του «θύματος».
Στη συνέχεια μετέβαιναν στο πλησιέστερο ΑΤΜ και έκαναν ανάληψη χρημάτων.

Άγνωστη η «λεία» τους

Κάποιοι από τους τουρίστες αντιλαμβάνονταν γρήγορα τι είχε συμβεί και έκαναν ακύρωση των καρτών τους, κάποιοι όμως όχι με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αναλήψεις από την ίδια κάρτα δύο και τρεις φορές, ενώ σε μία περίπτωση οι δράστες είχαν πάρει χρήματα και από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι αλλοδαποί «προτιμούσαν» να δρουν στο νησί μας κυρίως τη τελευταία εβδομάδα του κάθε μήνα, ενώ το υπόλοιπο διάστημα δραστηριοποιούνταν σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, η πρώτη «επίσκεψή» τους στη Ρόδο έγινε περίπου στα τέλη Απριλίου 2007 και ακολούθησαν και άλλες τρεις στα τέλη των υπολοίπων μηνών.

Τα χρονικά αυτά διαστήματα είχαν συνολικά 29 επιτυχημένες προσπάθειες και άλλες τόσες περίπου αποτυχημένες καθώς αρκετοί ήταν οι τουρίστες αυτοί που δεν πίστευαν τους επιτήδειους αλλοδαπούς και δεν τους έδιναν καν τα στοιχεία τους.

Σε ότι δε αφορά το ακριβές χρηματικό ποσό που οι δράστες αποκόμισαν από τη καλοστημένη αυτή απάτη δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία καθώς η διαχείριση των χρημάτων γινόταν από τον 30χρονο «εγκέφαλο» της σπείρας, ο οποίος και μοίραζε τα χρήματα και στους συνεργούς του ανάλογα με το «βαθμό» ιεραρχίας που αυτή κατείχαν.

Ο 22χρονος συλληφθείς σύμφωνα με όσα δήλωσε στους αστυνομικούς, για τις «υπηρεσίες» του αυτές έλαβε το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι της σπείρας ανάλογα με την «ιεραρχία» που κατείχαν, πήραν αντίστοιχα μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά.

Η βαλίτσα με τους... μηχανισμούς

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο δωμάτιο όπου είχαν ενοικιάσει οι τέσσερις Ρουμάνοι τον Απρίλιο του 2007 είχαν αφήσει μία βαλίτσα η οποία περιείχε όλα τα μηχανήματα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τις υποκλοπές των πιστωτικών καρτών.

Σκοπός της κίνησής τους αυτής, ήταν να μπορούν να φεύγουν και να έρχονται στο νησί μας ανενόχλητοι και χωρίς το κίνδυνο να αποκαλυφθούν σε περίπτωση που τους γίνει έλεγχος έχοντας στη κατοχή τους τα μηχανήματα. Προφανώς οι ίδιοι είχαν μεταφέρει και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες δρούσαν παρόμοια μηχανήματα τα οποία είχαν πάρει μαζί τους την πρώτη φορά.

Άλλωστε θα πρέπει να τονιστεί ότι τα εξαρτήματα που μετέφερε ο 22χρονος Ρουμάνος ήταν και η αφορμή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης. Τα νέα αυτά μηχανήματα τα μετέφερε στο νησί μας ο αλλοδαπός προκειμένου οι δράστες να προχωρήσουν στην υποκλοπή στοιχείων καρτών με άλλη μέθοδο.

Πολύ απλά θα τα εγκαταστούσαν στα ΑΤΜ και χωρίς κόπο οι ανυποψίαστοι πολίτες θα έκαναν τις συναλλαγές τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα επακολουθούσε. Εξάλλου η μέθοδος αυτή ήταν ευκολότερη για τη σπείρα καθώς δεν θα χρειάζονταν να πείσουν το «θύμα» για να πληκτρολογήσει τον κρυφό κωδικό της κάρτας του.

Ακύρωσαν την «άφιξή» τους

Βάσει των στοιχείων της προανάκρισης αλλά και της έρευνας που πραγματοποίησαν οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι υπόλοιποι τρεις της σπείρας επρόκειτο να αφιχθούν στο νησί την επόμενη ημέρα από την εξιχνίαση της υπόθεσης, από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκονταν και μάλιστα είχαν προβεί στις απαραίτητες κρατήσεις δωματίων και ενοικιαζομένων αυτοκινήτων.

Πιθανώς μετά την εξέλιξη αυτή, δηλαδή τη σύλληψη του 22χρονου, οι δράστες ακύρωσαν το ταξίδι τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας, ενώ σε βάρος των τριών Ρουμάνων που διαφεύγουν εκδόθηκαν από τον ανακριτή Ρόδου εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.

Οι ποινικές διώξεις

Σε βάρος του 22χρονου Ρουμάνου ασκήθηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα τέσσερις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και τον Φεβρουάριο του 2010 προσδιορίστηκε η δίκη του από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Ο 22χρονος Razvan George Ghenciof του Florian ο οποίος αν και είχε παραστεί την προηγούμενη φορά που είχε προσδιοριστεί η δίκη του, δεν έκανε το ίδιο και την συγκεκριμένη φορά με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδικάσει κανονικά την υπόθεση του και να τον καταδικάσει ερήμην του.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για τις κατηγορίες της: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη άνω των 15 χιλιάδων ευρώ κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, διακεκριμένη κλοπή, και ψευδής ανωμοτί κατάθεση, επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 7 ετών για κάθε μία από τις τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και ένα έτος για τη κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών.

TAGS