Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ο ξαφνικός «θάνατος» της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και οι αντιδράσεις που προκάλεσε αποτελούν βασικό θέμα στα ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία του κόσμου, που κάνουν εκτενέστατες αναφορές για τις τρέχουσες εξελίξεις με τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Η Ελλάδα αναστέλλει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ για να εξοικονομήσει χρήματα» τονίζει το BBC υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 2.000 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν «μέχρι η εταιρεία να ξανανοίξει "όσο το δυνατόν συντομότερα"». 

Το Reuters από την πλευρά του σημειώνει ότι η Ελλάδα κλείνει την ραδιοτηλεόραση για να εξοικονομήσει λεφτά, με το προσωπικό να διαμαρτύρεται. «Η ανακοίνωση ήταν ένα από τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι τώρα με στόχο τη μείωση των δημόσιων οργανισμών της χώρας στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα ως προϋπόθεση της διάσωσής της».

«Η Ελλάδα τραβάει την πρίζα στην πολυδάπανη κρατική ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ» αναφέρουν οι Financial Times. «Η Ελλάδα ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ αφού προσπαθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη μείωση του δημόσιου τομέα».

Οι FT επισημαίνουν ότι υποδέχθηκαν με έκπληξη οι εργαζόμενοι με τη σχετική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα μένει με τρεις πανελλαδικώς μεταδιδόμενους σταθμούς και προσθέτοντας πως κανένας από τους ιδιωτικούς σταθμούς που λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει πληρώσει για άδεια, παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις.

«Η Ελλάδα κλείνει την κρατική ραδιοτηλεόραση για να περικόψει κόστη» αναφέρουν οι New York Times, κάνοντας λόγο για κίνηση έκπληξη. Αυτή έγινε στο πλαίσιο των περικοπών που επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας και ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, προστίθεται,

Από την πλευρά της η Wall Street Journal, εκτός από την αναφορά στο χρονικό των εξελίξεων κάνει μνεία στις παθογένειες της ΕΡΤ.

«Επί σειρά ετών, η ΕΡΤ υπήρξε ο προνομιακός τόπος για να εξασφαλίζουν όλες οι κυβερνήσεις δουλειές στους υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να μην έχει καμία σχέση με την τηλεθέαση. Με κάθε κυβερνητική αλλαγή, άλλαζε και η διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να απηχούνται οι απόψεις του κυβερνώντος κόμματος» επισημαίνεται.

Αντίθετη άποψη έχει η ιστοσελίδα της «Le Figaro» η οποία τόνισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε απότομα όλα τα κανάλια της ραδιοτηλεόρασής της». Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα στην Ε.Ε. χωρίς κρατική ραδιοτηλεόραση 

Η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Pais έγραψε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση διατάζει το ξαφνικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης». Παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς κρατική ραδιοτηλεόραση ενώ κάνει εκτενή αναφορά στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι τη διαδικτυακή μετάδοση της ΕΡΤ μετέδιδε η ιστοσελίδα της ισπανικής ραδιοτηλεόρασης (RTVE).

«Η ελληνική κυβέρνηση κλείνει την κρατική τηλεόραση» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί η Corriere Della Sera. Στο δημοσίευμα συμπεριλαμβάνεται και το ΦΕΚ του «λουκέτου», καθώς και βίντεο με δηλώσεις έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
 

TAGS