current views are: 2

12 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση06:30

Η επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 23:11 της Τρίτης 12 Ιουνίου γράφτηκε το τέλος εποχής της ΕΡΤ, αφού σταμάτησε η εκπομπή και του ψηφιακού σήματος, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Δημοσίευση 06:30’
αρθρο-newpost

Στις 23:11 της Τρίτης 12 Ιουνίου γράφτηκε το τέλος εποχής της ΕΡΤ, αφού σταμάτησε η εκπομπή και του ψηφιακού σήματος, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Στις 23:11 της Τρίτης 12 Ιουνίου γράφτηκε το τέλος εποχής της ΕΡΤ, αφού σταμάτησε η εκπομπή και του ψηφιακού σήματος, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Στις οθόνες των τηλεθεατών έπεσε «μαύρο», κλείνοντας οριστικά με αυτό τον τρόπο ένα κεφάλαιο πολλών χρόνων στη ραδιοτηλεοπτική ιστορία του τόπου.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές από την πρώτη στιγμή, και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Τα ερωτήματα για το μέλλον του οργανισμού και για την τύχη των 2.600 υπαλλήλων που απασχολούνται στα τηλεοπτικά κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είναι ακόμη περισσότερα.

Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη ημέρα για την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση;

Κατ’ αρχάς – όπως τόνιζαν από την κυβέρνηση – σε ότι αφορά τους εργαζομένους, θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά , ενώ για τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ, αυτές θα αναληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο μεταβιβάστηκε και η περιουσία του οργανισμού.

Τι γίνεται με τηλεοπτικά δικαιώματα και κάλυψη των κομμάτων

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς δέκτες το συντομότερο δυνατό, μόλις ολοκληρωθεί το νέο οργανόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Νέα Δημόσια Τηλεόραση θα είναι βρίσκεται στον «αέρα», πριν την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το διάστημα που δεν θα εκπέμπει σήμα η ΕΡΤ, οι αγώνες ή τα μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα  μετάδοσης ο οργανισμός, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Όσον αφορά στην κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων, το κόστος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, που θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ελήφθη ύστερα από πιέσεις της τρόικας, αλλά «εδώ και καιρό», ενώ υπογράμμιζαν ότι οι «πολιτικοί ήταν ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης».

«Απόφαση υψηλού συμβολισμού»

Η απόφαση – σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ήταν «υψηλού συμβολισμού», ενώ τονίζεται πως «όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή».

Και έφεραν  μια σειρά από παραδείγματα όπως, ότι εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ  εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους, αλλά και το ότι οι συνδικαλιστές δεν δεχόταν να χάσουν τα προνόμια τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι συνδικαλιστές ποτέ δεν δέχτηκαν:

-Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6

-Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας

-Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκ. ετησίως.

-Να ελεγχθούν οι  σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων, όπως το κόστος για κινητά τηλέφωνα  κλπ.

-Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα. 

-Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.

-Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

«Δεν μπορούμε, την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού», τόνιζαν από την κυβέρνηση και επεσήμαναν ότι στην ΕΡΤ απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3, ενώ ούτε ένας από αυτούς – όπως υποστήριζαν- δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπενθύμιζαν εξάλλου τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα όπως έλεγαν η τηλεθέαση των καναλιών της ΕΡΤ, είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τον αριθμό δημοσιογράφων που εργάζονται στη ΝΕΤ, την ΕΤ1 και την ΕΤ3, όπως επίσης και το κόστος λειτουργίας πολύ υψηλότερο (αγγίζει τα 230 εκατ. ευρώ) τη σε σχέση με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός

Σε τι θα διαφέρει όμως η καινούργια δημόσια τηλεόραση; Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα απασχολείται λιγότερο προσωπικό – κοντά στα 1000 άτομα – το οποίο θα αξιολογείται διαρκώς. Παράλληλα το πλαίσιο λειτουργίας του νέου οργανισμού θα καθιστά αδύνατες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και στελέχωσή του.

Ο νέος οργανισμός, θα λογοδοτεί σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης και θα οργανωθεί στα πρότυπα ξένων κρατικών δικτύων όπως του βρετανικού BBC,  της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF.

Παράλληλα, για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού οι πολίτες θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος» ενώ μόλις ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα το ετήσιο κόστος του νέου δημόσιου 

ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια.

Τέλος όσον αφορά στη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας «υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες  ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία  από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά».


σχετικα αρθρα