Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης από την ελληνική κυβέρνηση απασχόλησε και σήμερα τα γερμανικά μέσα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Σκληρό χτύπημα για τα ελληνικά ΜΜΕ» χαρακτηρίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ η γερμανική Kölner Stadt Anzeiger. Τα προγράμματα είναι «μια τυπική περίπτωση απίστευτης σπατάλης» ήταν το αιτιολογικό της κυβέρνησης, αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα κλείνει τον κρατικό σταθμό της» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit. «Τέσσερα κανάλια, 26 ραδιοσταθμοί, 2.600 εργαζόμενοι. Μεγάλο το κόστος, λέει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ η Ελλάδα έκλεισε τον δημόσιο σταθμό».

«Το βήμα αυτό της κυβέρνησης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από τα συνδικάτα, είναι μια παραχώρηση στους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Το κλείσιμο στόχο έχει να συμβάλει στο να εκπληρωθούν τα μέτρα λιτότητας, τα οποία επέβαλε στη χώρα η τρόικα».

Στον ιστότοπο του Spiegel φιλοξενείται το ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη, το οποίο αναφέρει: «Ο λόγος της απόφασης θα πρέπει να είναι οι μεγάλες πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό το χρόνο θα πρέπει να απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση παρακαλεί για περισσότερο χρόνο. Μια πιθανότητα να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος είναι το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοσταθμού».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Ο δημόσιος ραδιοσταθμός ΕΡΤ ήταν θεσμός για 75 χρόνια στα ελληνικά ΜΜΕ. Τώρα αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει το σταθμό. Χθες το βράδυ τα τηλεοπτικά προγράμματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα μπορούσε κανείς να δει μόνο ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τερμάτισαν το προγράμμά τους. Λίγο πριν, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι η επιχείρηση ΕΡΤ δεν λειτουργεί πλέον. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια εποχή».

«”Σπατάλη”: Η Αθήνα κλείνει το δημόσιο ραδιοσταθμό» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία επισημαίνει: «Η απόφαση θέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια νέα δοκιμασία, διότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να προβάλλουν αντίσταση».