Εξαρθρώθηκε στην Κορινθία εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε υφαρπαγές Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων Ελληνικών Αρχών, με τα οποία εφοδίαζαν αλλοδαπούς, διευκολύνοντας έτσι τη νόμιμη παραμονή τους αλλά και την έξοδό και είσοδο τους, από και προς τη χώρα μας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων ηλικίας από 27 έως 59 ετών, μελών της οργάνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα 12 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, έως και στις 13-5-2013, αναζητούσαν Έλληνες, τους οποίους έπειθαν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο κυμαινόταν από 500 έως 1.500 ευρώ, να δηλώνουν απώλεια των Δελτίων Αστυνομικής τους Ταυτότητας και παράλληλα να τους παραδίδουν τα πιστοποιητικά γεννήσεως τους.

Ακολούθως παραχωρούσαν τα έγγραφα αυτά σε αλλοδαπούς, οι οποίοι με την καθοδήγηση τους και «εμφανιζόμενοι» με τα στοιχεία των Ελλήνων, εφοδιάζονταν με Δελτία Ταυτότητας Ελληνικών Αρχών, από Υπηρεσίες διαφορετικές από εκείνες της αρχικής έκδοσης. Στη συνέχεια με τα Δελτία αυτά εξέδιδαν Διαβατήρια Ελληνικών Αρχών.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν τους Έλληνες με βασικό κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να προσομοιάζουν με τους αλλοδαπούς, που προορίζονταν να εφοδιαστούν με τα ανάλογα έγγραφα. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπέγραφαν και ως μάρτυρες για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι με τη μεθοδολογία αυτή κατάφεραν να υφαρπάξουν συνολικά 6 Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας και 7 Διαβατήρια Ελληνικών Αρχών, για τα οποία ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ακύρωσης τους.

Με τη μεθοδολογία αυτή τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τη νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών αλλά και την ελεύθερη έξοδό και είσοδο τους από/και προς τη χώρα μας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και την πλήρη διερεύνηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο, από το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.