Σε 3 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ο Σιαμπάν Τυράκ που κατηγορείται για την υπόθεση παράνομης εισαγωγής πολυτελών αυτοκινήτων, πριν από τέσσερα χρόνια στη Ρόδο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ταξί.

Ο κατηγορούμενος λογοδότησε στη δικαιοσύνη (στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Νοέμβριο του 2011) για δύο διαφορετικές περιπτώσεις που αφορούσαν την ίδια υπόθεση: την πλαστογραφία με χρήση με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ και για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση, για τις διαδικασίες που έγιναν για την παράνομη εισαγωγή των ταξί και της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Παρά τη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Γ. Κτιστάκη το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τις δύο περιπτώσεις επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξη 6 ετών για τη μη απόδοση ΦΠΑ και συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών για την δεύτερη υπόθεση με την έφεση ωστόσο να έχει αναστέλλουσα δύναμη για όλες τις υποθέσεις.

Χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξετάζοντας την υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Άκη Δημητριάδη και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή στον κατηγορούμενο.

Ο κατηγορούμενος μαζί με ένα ακόμη άτομο που φέρονταν να εμπλέκεται στην υπόθεση, κατηγορούνταν ότι εισήγαγαν πολυτελή αυτοκίνητα από το Βέλγιο και τη Γερμανία με τη χρήση πλαστών στοιχείων και στη συνέχεια τα διέθεσαν για ταξί, αφού τα εκτελώνιζαν παρέχοντας στους τελωνειακούς της Ρόδου πλαστά στοιχεία σχετικά με τον χρόνο κατασκευής και κυκλοφορίας τους.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το 2007 μετά από καταγγελία που έγινε από επαγγελματία αντιπρόσωπο αυτοκινήτων της περιοχής μας και μετά από εκτενή έλεγχο των τελωνειακών διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 28 ταξί ήταν παλαιότερα από δύο ετών, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πάντως ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι ουδεμία ευθύνη έχει για όσα συνέβησαν αφού και ο ίδιος έπεσε θύμα εξαπάτησης των εταιρειών του εξωτερικού που συνεργάστηκε. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι παραποιήσεις στις άδειες των αυτοκινήτων έγιναν στο εξωτερικό και ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό των τελωνειακών αρχών το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί το Ελληνικό δημόσιο από τη μη καταβολή των φόρων από την υπόθεση αυτή είναι ύψους 200 χιλιάδων ευρώ.

TAGS