Ρεπορτάζ : Αναστασία Γαλάνη

Η κυβέρνηση επιμένει στις εξαγγελίες της για την «ίδρυση» μιας νέας ΕΡΤ (ονόματι ΝΕΡΙΤ για τα τυπικά) η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία, ως δημόσια και όχι κρατική τηλεόραση δημοσιεύοντας μάλιστα χτες το σχετικό σχέδιο νόμου.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι της «παλιάς» ΕΡΤ με συμπαραστάτες πλήθος πολιτών εκφράζουν όχι μόνο αντιρρήσεις αλλά και σφοδρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για την πρόθεσή της στην πραγματικότητα να φιμώσει τη δημόσια τηλεόραση και την ενημέρωση οδηγώντας χιλιάδες δημοσιογράφους στην ανεργία.

Οι όποιες «καλές» προθέσεις της κυβέρνησης για επί της ουσίας αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και εξυγίανσης της δημόσιας τηλεόρασης μένουν να αποδειχθούν μόνον στην πράξη όταν και στο τέλος του καλοκαιριού θα επαναλειτουργήσει, όπως εξαγγέλθηκε,  η ΕΡΤ με τους νέους… όρους.

Ποιες είναι όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε; Τι είδους δημόσια τηλεόραση  θα προκύψει αν τελικώς εφαρμοστεί το σχετικό νομοσχέδιο;

Επί του πρακτέου, τις απαντήσεις στα παραπάνω σημαντικά ερωτήματα δίνει στο newpost ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Γιώργος Πλειός.

Ο κ. Πλειός δηλώνει επιφυλακτικός για τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει στην ΕΡΤ βάσει πάντα του σχετικού σχεδίου νόμου, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την επιλογή του λουκέτου στη δημόσια τηλεόραση και υποστηρίζοντας ότι η νέα ΕΡΤ όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο θα διοικείται από το κράτος, αλλά θα  γίνει πιο επιχειρηματική.

«Πρόκειται για ένα μείγμα ιδιωτικής εταιρείας και open gov. Η NΕΡΙΤ θα είναι πιο επιχειρηματική σε σχέση με σήμερα και θα συνεχίσει να διοικείται από το κράτος. Ωστόσο για να είναι δημόσια θα πρέπει να έχει διοικητική ελευθερία κάτι που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Εν προκειμένω η κυβέρνηση επιλέγει το προσωπικό βάσει αξιοκρατικών, όπως διαμηνύει, κριτηρίων, όμως στην πραγματικότητα αυτό εγκυμονεί τους γνωστούς κινδύνους της… αδιαφάνειας καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει την πλήρη εποπτεία των διορισμών.

 Το νέο μοντέλο της ΕΡΤ είναι διανθισμένο με την πολιτική της Τηλεόρασης χωρίς σύνορα, όπως ορίζεται από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ θα λειτουργεί ως κρατικό κανάλι με κανόνες και πλαίσια ιδιωτικής επιχείρησης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό σχήμα το οποίο δημιουργείται με κορυφή τον αρμόδιο υπουργό και ταυτόχρονα αναφέρεται η διατήρηση της διαφήμισης, όταν η δημόσια τηλεόραση δεν θα έπρεπε να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια».

Ο κ. Πλειός επισημαίνει μάλιστα ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις καθότι προβλέπονται ατομικές συμβάσεις καθώς και επιμορφωτικές εκπομπές με απευθείας ανάθεση, ενώ ο κρατικός έλεγχος στο συνολικό δημοσιογραφικό έργο θα αποδειχθεί μάλλον ασφυκτικός.

«Κρατικός έλεγχος από ένα διοικητικό συμβούλιο ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών, εκτελεστικές αρμοδιότητες στους ίδιους τους δημοσιογράφους  για την παραγωγή του προγράμματος, διαφανείς προσλήψεις, απουσία διαφημίσεων και έγκριση του απολογισμού όχι από τη Βουλή αλλά από την κοινωνία» είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ , οι προτάσεις που θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για μια πραγματική εξυγίανση της ΕΡΤ.

TAGS