Νέο πόλεμο για την απόθεση των σκουπιδιών των δήμων της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανοίξει η πρόθεση του δήμου Λαγκαδά να αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 3 εκατ. ευρώ, τα οποία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία του χώρου ταφής.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο από τα τέλη του 2012 είχε απορρίψει την καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών στον δήμο Λαγκαδά, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να δικαιολογεί αυτή τη δαπάνη. 

Ως εκ τούτου ο δήμος δεν έλαβε τα κονδύλια που περίμενε και τα οποία είχε προϋπολογίσει, τόσο για διάφορα δημοτικά έργα όσο και για την αποπληρωμή χρεών που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Δήμος και κάτοικοι όμως διαμαρτύρονται και για την πλημμελή λειτουργία του χώρου ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και τη μη κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, που θα συνέβαλλε στην ασφαλή μεταφορά των σκουπιδιών. 

«Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι μέρος της συμφωνίας με τον δήμο που παραχώρησε την έκταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε, γιατί ήδη οι κάτοικοι της περιοχής ανέχονται πολλά, μεταξύ αυτών την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης. Σε ό,τι αφορά πάντως την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αντισταθμιστικά, διεμήνυσε ότι από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν, απλώς ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε», σχολίασε ο δήμαρχος.