Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ οι δικηγόροι της Τρίπολης και τάσσονται «στο πλευρό της νομιμότητας και των εργαζομένων, όχι της αυθαίρετης σκοπιμότητας».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμά τους που δόθηκε στη δημοσιότητα

«Η φίμωση της ΕΡΤ, με τον τρόπο που έγινε, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε “ έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους έκτακτη περίπτωση δεν υφίσταται, ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία. Δυστυχώς όμως και στην περίπτωση αυτή η εξαίρεση έγινε κανόνας σε μια μνημονιακού τύπου διακυβέρνηση.

Σε καμία δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά κατάλυση του Συντάγματος. Δυστυχώς όμως, περάσαμε από το Δίκαιο της Δημοκρατίας στο Δίκαιο της αγοράς. Δεν δαιμονοποιούμε την αγορά, δεν μπορεί όμως στο όνομα της οικονομίας να πλήττεται το κύρος των θεσμών και να ψαλιδίζονται δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και των εργαζομένων στην εργασία.

Μπορεί ίσως στην ΕΡΤ να υπήρχε σπατάλη, υπερβολή, ευνοιοκρατία ή ανταγωνισμός πολιτικών κομμάτων για επιρροή στην ενημέρωση, αυτό όμως δεν είναι αρκετό, για να δικαιολογήσει την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ.

Η ενημέρωση του πολίτη δεν επιτρέπεται να παραδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η παράλληλη ύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί εγγύηση πολυφωνίας και αντικειμενικότητας στον τομέα των ΜΜΕ, και αυτή με τη σειρά της εγγύηση για του δημοκρατικούς θεσμούς, που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά.

Οι διαρκείς πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα στα μάτια των πολιτών, περιορίζουν τα δικαιώματά τους και τελικά ενισχύουν τα άκρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως είναι στο πλευρό της νομιμότητας και των εργαζομένων, όχι της αυθαίρετης σκοπιμότητας».

TAGS