Ρύθμιση για τα πυροδάνεια ζητά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. 

"Το υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των πυροδανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο".

Αυτό ζητεί σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του τονίζει ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των πυροδανείων και ότι οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιες αν δεν γίνει ρύθμιση των δανείων. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει στο τέλος Ιουνίου να καταβάλουν την πρώτη δόση των πυροδανείων. Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια της κοινής επιστολής των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προς τον υπουργό Οικονομικών, επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά τις ρυθμίσεις που απαιτούνται να υιοθετηθούν για τα πυρόπληκτα δάνεια. Αυτονόητο είναι ότι στην ρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθούν εγγυημένα και μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών την συγκρότηση τριμερούς οργάνου (από το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες και τα Επιμελητήρια) για ριζική λύση του προβλήματος. Ωστόσο προέβη, αιφνιδιαστικά, στην κατάθεση της τροπολογίας 478/19-4-2013, που ψηφίστηκε όπως 25/4/2013 (νόμος 4151/2013, άρθρο 20). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ριζική ανατροπή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αφού παραδίδει στην κρίση των τραπεζών την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή, με συνέπεια να είναι μέγας κίνδυνος να κλείσουν και να αφανιστούν όλοι οι δανειολήπτες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες των πυρόπληκτων νομών.

Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών ζητούν "την επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και την έναρξη του θεσμικού διαλόγου όπως είχε υποσχεθεί".

Ζητούμε να προβείτε:

- Στην επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν.4075/2012) και στην έναρξη του διαλόγου που υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

- Στην άμεση κατάργηση του άρθρου 20 του ν.4151/2013 που αφορά τα εγγυημένα από το Δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια.

- Στην εξέταση της περίπτωσης, όπου το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας που συμπεριελάμβανε την παράγραφο 4, του άρθρου 20, του ν.4151/2013 και δεν εξαίρεσε από αυτήν τα ήδη χορηγημένα πυρόπληκτα δάνεια.

Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις στους πυρόπληκτους νομούς έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που πλήττει την Ελλάδα από την υιοθέτηση του μνημονίου, και ότι οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 προχώρησαν στις δανειακές συμβάσεις λίγο πριν την κρίση, προς τούτο προτείνουμε τα κάτωθι:

Το υπουργείο να προχωρήσει σε ρύθμιση όλων των δανείων, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, επίσης και αυτών που έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Πρέπει να σκεφτούμε:

α) Ποια θα είναι η απώλεια από την φορολογία του Δημοσίου σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις οδηγηθούν στο κλείσιμο;

β) Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν σε περίπτωση που κλείσουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια;

Κατόπιν των ανωτέρω, τα υποβαλλόμενα αιτήματα των πυρόπληκτων νομών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, στόχο έχουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην δυσμενή οικονομική συγκυρία, στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής και όχι να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

 Με την βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε του θέματος, ο ίδιος προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων". Διαβάστε το άρθρο στην