Η άσχημη συμπεριφορά των νηπίων προβληματίζει τους γονείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αναζητούν τρόπους για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους και να τους κόψουν κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα να χτυπούν, να τσακώνονται με άλλα παιδιά ή να τα θέλουν όλα δικά τους κλπ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερης σημασίας θέματα συμπεριφοράς, τα οποία οι γονείς προτιμούν να αγνοούν ή να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά. Κι όμως αυτά τα θέματα, αν δεν αντιμετωπιστούν στη νηπιακή ηλικία, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Το παιδί σάς διακόπτει συνέχεια, όταν μιλάτε. Αν επιτρέπετε συνεχώς στο παιδί να σάς διακόπτει, δεν θα μάθει ποτέ ότι πρέπει να περιμένει και να σκέφτεται τους άλλους, εκτός από τον εαυτό του. Εξηγήστε του, ότι, αν θέλει κάτι, καλό είναι να περιμένει μέχρι να τελειώσετε αυτό που λέτε ή κάνετε. Εννοείται ότι εξαιρούνται επείγουσες περιπτώσεις, όπως αν θέλει να πάει τουαλέτα.

Το παιδί είναι επιθετικό. Σίγουρα θα επέμβετε αν δείτε το παιδί σας να χτυπάει ένα άλλο παιδάκι, όμως έχετε σκεφθεί ότι η επιθετικότητα έχει πολλές μορφές; Μην ανέχεστε τσιμπήματα, σπρωξίματα, τράβηγμα μαλλιών κλπ, καθως έτσι περνάτε στο παιδί το μήνυμα ότι η επιθετική συμπεριφορά είναι αποδεκτή.

Το παιδί προσποιείται ότι δεν σας ακούει. Αν συνηθίζετε να λέτε κάτι πέντε φορές στο παιδί σας, μέχρι να σας ακούσει, τότε ξέρετε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που από νωρίς θα πρέπει να αλλάξετε, διαφορετικά το παιδί, μεγαλώνοντας, θα σας αγνοεί όλο και περισσότερο.

Το παιδί έχει "ύφος". Συνήθως αυτό είναι κάτι που θα περιμένατε από ένα έφηβο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η νηπιακή ηλικία λέγεται και "πρώτη εφηβεία". Πολλά πιτσιρίκια αυθαδιάζουν ή κάνουν γκριμάτσες, όταν δεν συμφωνούν με αυτά που τους λέτε. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από κανένα.

Το παιδί λέει ψέματα. Τα ψέματα είναι ένα κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας και έως ένα βαθμό είναι αναμενόμενα από τα μικρά παιδιά, τα οποία, ας μην ξεχνάμε, έχουν ζωηρή φαντασία. Αν όμως παρατηρήσετε ότι το μικρό σας εξελίσσεται σε κανονικό "Πινόκιο", τότε θα πρέπει να αναλάβετε δράση.


Να θυμάστε ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις δεν ισχύει πάντα η άποψη "φάση είναι, θα περάσει". Πολλές φορές ίσως είναι καλύτερα να λύνουμε αυτά τα θέματα, προτου γίνουν συνήθεια.