Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στο ΣτΕ που εξετάζει το αίτημα των εργαζομένων για «πάγωμα» της κοινής υπουργικής απόφασης για την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου και η απόφαση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα εκδοθεί σήμερα το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι η όποια απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού έχει λυθεί η εταιρεία.

Ακόμη υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι η Υπουργική Απόφαση είναι τεχνική και δεν ελέγχεται δικαστικά, ενώ επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του προέδρου του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκομίσθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, στερείται νομιμοποίησης και δείχνει πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα, αφού παρακάμπτει τη Βουλή και το αρμόδιο υπουργό, (Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης)

Προκύπτει ζημιά του δημοσίου, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο περί ομαδικών απολύσεων και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης πνευματικών δικαιωμάτων πλην της ΕΡΤ.

Αναμένεται η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ για το αν θα εκδώσει σήμερα, ή όχι, την προσωρινή διαταγή. Ωστόσο, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η απόφασή του θα γίνει σύντομα γνωστή.