Την προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης που βάζει λουκέτο στην ΕΡΤ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι δεν ακυρώνεται η κατάργηση του νομικού προσώπου «ΕΡΤ Α.Ε.» κάτι που έχει γίνει ήδη.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση.

Διευκρινίσεις του ΣτΕ

Στο μεταξύ, σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Τι υποστήριξαν Δημόσιο και ΠΟΣΠΕΡΤ

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι η όποια απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού έχει λυθεί η εταιρεία.

Ακόμη υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Παράλληλα υποστήριξαν ότι η Υπουργική Απόφαση είναι τεχνική και δεν ελέγχεται δικαστικά, ενώ επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του προέδρου του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκομίσθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, στερείται νομιμοποίησης και δείχνει πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα, αφού παρακάμπτει τη Βουλή και το αρμόδιο υπουργό. (Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης)

Προκύπτει ζημιά του δημοσίου, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο περί ομαδικών απολύσεων και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης πνευματικών δικαιωμάτων πλην της ΕΡΤ.