current views are: 1

18 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση07:40

Διεθνής Τύπος: Ανακούφιση από την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Εκτενείς αναφορές στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ κάνει ο διεθνής Τύπος.

Δημοσίευση 07:40’
αρθρο-newpost

Εκτενείς αναφορές στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ κάνει ο διεθνής Τύπος.

Εκτενείς αναφορές στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ κάνει ο διεθνής Τύπος.

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να δώσει εντολή για επανέναρξη των μεταδόσεων της έλληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συμφωνώντας ωστόσο με το σχέδιο του πρωθυπουργού για ένα νέο μικρότερο φορέα.

Το BBC δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αντιδράσεις που προκάλεσε πανελλαδικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ σχολιάζει τις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

«Το σχέδιο του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με ένα μικρότερο και φθηνότερο οργανισμό μπορεί να προχωρήσει. Αλλά η κίνησή του να ρίξει το σήμα ανατράπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μία νίκη για τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης που αντέδρασαν έντονα στο κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης», γράφει χαρακτηριστικά το BBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το  πρακτορείο Reuters που σε τηλεγράφημά του αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεσο άνοιγμα ξανά της ΕΡΤ, δίνοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό διέξοδο από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το ξαφνικό λουκέτο. «Η απόφαση, που προβλέπει την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ, έρχεται έξι ημέρες μετά την εντολή Σαμαρά να διακοπεί το σήμα και να κλείσει ο φορέας στο όνομα της λιτότητας και της απαίτησης των πιστωτών για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Το πρακτορείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι το  δόθηκε «πράσινο» του ΣτΕ στο σχέδιο Σαμαρά για μικρότερη και φθηνότερη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Από τη μεριά το CNN, κάνει λόγο για «Ανακούφιση -προσωρινά- για την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση» σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις για την υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ.

«Ανώτατο δικαστήριο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να ξανανοίξει η ΕΡΤ, αλλά μόνο μέχρι να μπορέσει να συσταθεί ένας νέος φορέας. Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, ενώ θα δημιουργήσει έναν μικρότερο φορέα με λιγότερο προσωπικό στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας», προσθέτει το δίκτυο.

«Με μία προσωρινή διαταγή τη Δευτέρα επέτρεψε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έως ότου συσταθεί ο νέος φορέας», αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει ότι «Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αναγκασμένη να ανοίξει ξανά τους δέκτες. Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, επιτρέποντας να επιστρέψει το πρόγραμμά της εν αναμονή της τελικής απόφασης για το ζήτημα», δια της Le Monde.


σχετικα αρθρα