Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα, αποφάσισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Κ. Μενουδάκος, όπως ανακοινώθηκε χτες το βράδυ.

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση παρά αποσαφήνισε την επικείμενη κατάσταση με την ΕΡΤ καθώς η κάθε πλευρά, πολιτικών και εργαζομένων, έχει «ερμηνεύσει» με το δικό της τρόπο την απόφαση του ΣτΕ. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, προχώρησε σε διευκρινίσεις, επισημαίνοντας:

- η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

- Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

- Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

- Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Για την κυβερνητική πλευρά τόσο η ίδια η απόφαση του ΣτΕ που παίρνει πίσω το «μαύρο» στην ΕΡΤ, όσο και οι διευκρινίσεις που έκανε ο πρόεδρός του, Κ. Μενουδάκος, διευθετούν ότι η παλιά εταιρία έχει καταργηθεί, οι υπάλληλοί της είναι απολυμένοι και πως ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός θα πρέπει να οργανώσουν την συνέχιση της μετάδοσηςραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, από δημόσιο φορέα, χωρίς όμως αυτός να είναι η παλιά ΕΡΤ, μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας.

Ωστόσο, από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, διατηρούν επιφυλάξεις και εκτιμούν ότι η ΕΡΤ θα έπρεπε να λειτουργήσει ως έχει, μέχρι την οργάνωση του νέου δημόσιου φορέα και ότι η απόφαση του ΣτΕ.

Ικανοποιημένα εμφανίζονται και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση του ΣτΕ καθώς υποστηρίζεται ότι η απόφαση αυτή είναι  ιδιαίτερα σημαντική αφού θα αποτελέσει προηγούμενο γι όλες τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πράξη όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του Τύπου. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σημαντική νίκη των δημοσιογράφων, του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού της ΕΡΤ, όλων των απεργών στην ενημέρωση και του ελληνικού λαού».

«Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ και βύθισε την ενημέρωση στο σκοτάδι, κρατήσαμε ανοιχτή την ΕΡΤ, με τη συμπαράσταση των συναδέλφων, αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Τώρα το ΣτΕ δικαιώνει τον αγώνα μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Άγνωστο παραμένει αν θα ακολουθήσουν και νέες διευκρίνισεις από το ΣτΕ, ωστόσο οι ποικίλες «ερμηνείες» καλά κρατούν. 

 

 

 

 

TAGS