Για έξαρση στις κλοπές αγαλμάτων και έργων τέχνης στην Αθήνα κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, αφού οι επιτήδειοι τα λιώνουν και τα πωλούν για μερικές δεκάδες ευρώ.

«Με την Ελλάδα στην έκτη χρονιά ύφεσης που έχει εκτοξεύσει την ανεργία, μία ορειχάλκινη προτομή, που αποτελείται κυρίως από εξαιρετικά πολύτιμο χαλκό, αξίζει πολλά λεφτά» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η έκρηξη τιμών στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και μετάλλων σκραπ προκαλεί ανησυχία στον Δήμο Αθηναίων παρά το γεγονός ότι έχουν υπερτριπλασιαστεί τα κέρδη από την ανακύκλωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι μεταλλικά είδη έχουν «εξαφανιστεί» σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Ελληνική Αστυνομία με 600 περίπου επιχειρήσεις έχει προσαγάγει και απαγγείλει κατηγορίες σε 1.198 άτομα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για εξαφάνιση μνημείων επιφανών Αθηναίων. Μεταξύ τους έχει χαθεί η προτομή του Καζαντζάκη, ένας Ελ Γκρέκο, αντιστασιακών, ηρώων της Επανάστασης, πρώην δημάρχων μέχρι τον κουβανό ήρωα της Ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί. Η προτομή του Σιμόν Μπολιβάρ που επίσης αφαιρέθηκε, αντικαταστάθηκε από νέα.

«Ο Μακρυγιάννης στάθηκε πιο τυχερός, αφού λόγω του μεγέθους του έργου, έχασε τελικά μόνο... το σπαθί του. Ήταν πιο εύκολο να κλαπεί, καθώς το άγαλμα ήταν πολύ βαρύ. Ο χαλκός πωλείται για μερικές χιλιάδες ευρώ ανά τόνο, άρα υπάρχει το κίνητρο. Μία προτομή αντιστοιχεί σε μίας ημέρας δουλειά για τους κλέφτες» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρέλας.

Το λιώσιμο του χαλκού, σύμφωνα με τη WSJ δεν είναι καινούρια πρακτική, σημειώνοντας το παράδειγμα του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Φτιαγμένο με τα χρήματα και το μέταλλο που άφησαν πίσω τους μετά την αποχώρησή τους οι πολιορκητές της πόλης υπό τον Δημήτριο το 304 π.Χ., το 30 μέτρων άγαλμα έπεσε τελικά στο σεισμό του 226 π.Χ. και τα κομμάτια του σταδιακά χρησιμοποιήθηκαν πάλι ως πρώτη ύλη.