current views are: 1

18 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση19:36

Επίτιμος δημότης Κιλκίς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Επίτιμος δημότης Κιλκίς θα ανακηρυχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Δημοσίευση 19:36’
αρθρο-newpost

Επίτιμος δημότης Κιλκίς θα ανακηρυχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Επίτιμος δημότης Κιλκίς θα ανακηρυχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά (19 – 21 Ιουνίου 1913), που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της πόλης.

Η αναγόρευση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι εκδηλώσεις στο Κιλκίς ξεκινούν, σήμερα το απόγευμα, με την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, από την Ιερά Μονή της Καστανιάς Ημαθίας.

Παράλληλα, ο δήμος και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνουν αύριο και μεθαύριο (19 και 20 Ιουνίου) διήμερο ιστορικό συνέδριο, με τίτλο “Η μάχη του Κιλκίς και ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος”, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών, καθηγητών, ιστορικών και ερευνητών.

“Το 1913, το αδιάφορο για τη δημοσιογραφική πένα Κιλκίς επρόκειτο να εμφανιστεί σε περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα ή στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων εξαιτίας της ομώνυμης πολύνεκρης μάχης. Τα όσα συνέβησαν εδώ επιχείρησαν να μεταφέρουν στο αναγνωστικό τους κοινό όλες σχεδόν οι ελληνικές εφημερίδες, ενώ οι μεγαλύτερης κυκλοφορίας, όπως η Ακρόπολις, το Εμπρός και το Σκριπ, φρόντισαν να στείλουν επιτόπου πολεμικούς ανταποκριτές, πολεμικούς συντάκτας, όπως τους ονόμαζαν τότε” αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο τοπογράφος/ πολεοδόμος Θανάσης Βαφειάδης, που θα μιλήσει για τη μάχη του Κιλκίς, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων.

Το πρωί της Παρασκευής (21 Ιουνίου) θα γίνει προσομοίωση της εισόδου των τμημάτων του ελληνικού στρατού στην πόλη του Κιλκίς, με τη συμμετοχή εφίππων και διμοιρίας παραδοσιακών στολών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην Πλατεία Ειρήνης.


σχετικα αρθρα