Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες τους για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν μπει στην τελική ευθεία σε ότι αφορά την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να δώσουν τις αναλυτικές βαθμολογίες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό δελτίο, διαδικασία στην οποία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που ανήκουν σε μία από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων) δεν θα πρέπει να επηρεάζονται στις προτιμήσεις τους από τις περσινές βάσεις των ειδικών κατηγοριών.           

​Προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει με όποια σειρά επιθυμεί τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο περιλαμβάνονται.

Οι υποψήφιοι καλό είναι να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Και αυτό για να ολοκληρώσουν τελικά τις σπουδές τους και να μην τις εγκαταλείψουν.

Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

Απλή και πρακτική μέθοδος συμπλήρωσης

Θεωρούμε ως υπόθεση εργασίας ότι έχουμε συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων, π.χ. 20.000 μόρια. Καλό είναι να έχουμε στον νου μας ότι έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από τη μία χρονιά στην άλλη.

Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει, ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγουμένων ετών. Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνάμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.

Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ιεραρχούμε τις σχολές της κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3 κ.λπ. Έτσι, αν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ, θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2 (...), Α10, Β11, Β12 (...), Β20, Γ21, Γ22 (...), Γ30.

Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός που είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.

* Οι συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι του Εκπαιδευτικού Φροντιστή, Γιώργου Χατζητέγα.