Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

 

Την γλώσσα της... εκλογολογίας φαίνεται ότι υιοθετούν τα διεθνή μέσα σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, όταν την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση.


Τα δυό αυτά γεγονότα έχουν κοινό σημείο μια γενικότερη συζήτηση περί πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων με την ΕΡΤ σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τελικώς δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν «όμοια» γλώσσα σχετικά με τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για πολιτική κρίση στην Ελλάδα.


Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σημειώνουν ότι θα πρέπει από την αποψινή σημαντική σύσκεψη να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα κυβερνητικής συνοχής σε μια κρίσιμη περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία και η χώρα, με την τρόικα να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργήθηκαν από τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά και την εξέλιξη της ΔΕΠΑ. Την ίδια ώρα, έντονη παραμένει η καχυποψία στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ.


Ωστόσο, η ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να κάμψουν το όποιο κλίμα αμφισβήτησης. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγιναν δέκτες μηνυμάτων από πολλές πλευρές του εξωτερικού. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να λειτουργήσει ως πόλος αποσταθεροποίησης στη Νότια Ευρώπη» ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που έλαβαν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.


Υπενθυμίζεται ότι το περίφημο τηλεφώνημα της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά ήταν εξάλλου μια ένδειξη στήριξης στην κυβερνητική πολιτική και σε παρόμοιο κλίμα ακολούθησε η συνομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του Β. Σόιμπλε, που θα συναντηθούν εξάλλου και την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.  Αντίστοιχα είχε προηγηθεί η συνεννόηση και η στήριξη του Πεερ Στάινμπρουκ και του SPD στον Ευ. Βενιζέλο, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι μετά τις γερμανικές εκλογές στη θέση του Σόιμπλε θα κάθεται μάλλον σοσιαλιστής. Το ΕΛΚ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει χωρίς κανένα ενδοιασμό τον έλληνα πρωθυπουργό υιοθετώντας το πνεύμα της μεταρρυθμιστικής του προσπάθειας. Να σημειωθεί πάντως ότι τον τελευταίο χρόνο το ΕΛΚ εκτιμά τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο κ. Σαμαράς.

Η... φρασεολογία εκλογών

Σε αυτό το κλίμα, με εκτενές άρθρο σήμερα η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι μπαίνει έτσι τέλος σε μια περίοδο σταθερότητας όπου η έξοδος από το ευρώ φαινόταν πια ένα κακό όνειρο. Ολα ξανα-πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του πρωθυπουργού «να τα βάλει με τους δημόσιους υπαλλήλους που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει».


Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, άσχετα από το αν η κυβέρνηση θα... διαλυθεί και η χώρα μπει σε εκλογική περίοδο, οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια παραμένει υπαρκτή απειλή για την Ελλάδα, παρά την όποια αφήγηση επιχειρείται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και προς τις αγορές, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης. Η απόφαση του ΣτΕ, σημειώνει το δημοσίευμα, αποσυμπίεσε κάπως την τεταμένη ατμόσφαιρα και εξαγόρασε λίγο χρόνο για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο δεν θα κρατήσει για πολύ.


Ο Simon Tilford, του Center for European Reform, στο εν λόγω δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η ιδέα ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση μοιάζει κάπως αυτάρεσκη και δεν συνυπολογίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο υπoυργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν παρών στις συζητήσεις της Δευτέρας, δήλωσε, εξάλλου, ότι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η συνέχιση των δραστικών μεταρρυθμίσεων. Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Σαμαράς είχε κερδίσει τη συμπάθεια και εύνοια των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της Μέρκελ, που του τηλεφώνησε την Κυριακή για να στηρίξει την πορεία του. «Το τηλεφώνημα της Μέρκελ έγινε επειδή προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει το παραμικρό πρόβλημα ενόψει των γερμανικών εκλογών» παρατηρεί ο κ. Tilford.


Το δημοσίευμα των New York Times προσθέτει ότι αναλυτές εκτιμούν πως αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε εκλογές, η αιτία θα είναι η επιθυμία του να ρευστοποιήσει την ενισχυμένη δύναμή του απέναντι στα εργατικά συνδικάτα και να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. 

«Ανάσα στην Ελλάδα, η κυβερνητική κρίση φαίνεται να αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν» γράφει το γερμανικό Spiegel, ενώ το βρετανικό Reuters γράφει ότι «η Ελλάδα απέφυγε την αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών αλλά η σύγκρουση για το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει αποδυναμώσει τον πρωθυπουργό και έχει ενισχύσει τη δυσπιστία στη συγκυβέρνηση».

Πολιτική αστάθεια βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Πλήθος δημοσιευμάτων για την ΕΡΤ καταγράφονται και στον γερμανικό Τύπο, όπως δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στην πολιτική κατάσταση έπειτα από την απόφαση κλεισίματος του οργανισμού.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει σε άρθρο της με τίτλο «Με το λοστό» τονίζοντας ότι «Το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δεν έχει τόσο να κάνει με ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, αλλά περισσότερο με τα συνεχιζόμενα ταμπού και τα παιχνίδια πολιτικής στην Αθήνα. «Οι δημοσιογράφοι στο δημόσιο γίνονται θύματα διότι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν τόλμησαν να διαχειριστούν το βασικό κακό. Δεν τόλμησαν να κάνουν απολύσεις στο διογκωμένο δημόσιο τομέα, απολύσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας».

«Η νέα αγάπη στο μη αγαπητό κρατικό ραδιοσταθμό» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Με την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό του συνασπισμό».

Η εφημερίδα Handelsblatt  χαιρετίζει την απόφαση που λήφθηκε για την ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι αποτελεί αδιαφιλονίκητη απόδειξη της αποφασιστικότητας του Σαμαρά να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας. 

«Η επόμενη πράξη της ελληνικής τραγωδίας» είναι ο τίτλος του άρθρου της αυστριακής Die Presse, η οποία σημειώνει: «Το ότι η κυβέρνηση επέλεξε ως παράδειγμα για την εξυγίανση την κρατική ραδιοτηλεόραση, δείχνει σε ένα βαθμό έλλειψη ευαισθησίας (θα μπορούσε κανείς να πει και πολιτική ανοησία) γεγονός που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους επόμενους μήνες».

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung γράφει: «Η υπόθεση της ΕΡΤ δείχνει χαρακτηριστικά αυτό που εδώ και μήνες φαίνεται να πηγαίνει στραβά και αυτό που η τρικομματική κυβέρνηση, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην εξουσία, δεν έχει υπό έλεγχο. Η απαραίτητη εξυγίανση του δημόσιου τομέα γίνεται με μισή καρδιά».