current views are: 1

20 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση20:55

Η Κομισιόν ζητεί ελεύθερη πρόσβαση των οινοπαραγωγών στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για τους οινοπαραγωγούς στη Σάμο. 

Δημοσίευση 20:55’
αρθρο-newpost

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για τους οινοπαραγωγούς στη Σάμο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να διασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για τους οινοπαραγωγούς στη Σάμο

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να τροποποιήσει την εθνική της νομοθεσία, που απαιτεί από όλους τους οινοπαραγωγούς της Σάμου να είναι μέλη του τοπικού συνεταιρισμού οινοπαραγωγών και να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής μούστου στον συνεταιρισμό.

Ένας καταγγέλλων, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί άδεια ανεξάρτητης παραγωγής, είδε την αίτησή του να απορρίπτεται σε αυτήν τη βάση. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχρέωση συμμετοχής σε μία οργάνωση παραγωγών είναι αντίθετη προς την αρχή της ανοικτής αγοράς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε παραγωγός έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά, η οποία ρυθμίζεται μόνο από τα μέτρα που προβλέπονται από κοινούς κανόνες του τομέα σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ικανοποιητικά στην προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011. Το σημερινό αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 


σχετικα αρθρα