Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει κάνει τους Έλληνες καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές τους, ωστόσο συνεχίζουν, αν και σε μικρότερες ποσότητες, ακόμη και σήμερα να πετούν φαγητό στα σκουπίδια.

Το 2011 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 10% στο σύνολο των απορριμμάτων σε σχέση με το 2010, ενώ το 2012 η μείωση στην Αττική έφτασε το 13,5% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν.

«Με βάση αυτά τα στατιστικά στοιχεία εκτιμάμε πως μείωση παρατηρήθηκε και στα οργανικά απορρίμματα, δηλαδή το φαγητό που πετάμε στα σκουπίδια. Υπολογίσουμε πως αυτή η μείωση είναι της τάξης του 8%» εξηγεί ο περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας, Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος.

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» ότι παγκοσμίως 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, το ένα τρίτο δηλαδή της συνολικής παραγωγής τροφίμων, καταλήγει στις χωματερές, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Την ίδια στιγμή περισσότερα από 850 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται.

Πρωταθλητές σπατάλης

Πιο σπάταλοι αποδεικνύονται οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι με ευκολία μετατρέπουν τα τρόφιμα σε απορρίμματα. Κάθε χρόνο τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ πετούν στα σκουπίδια κατά μέσο όρο 34 εκατομμύρια τόνους φαγητού.

Βάσει υπολογισμών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το 30% των τροφίμων που είναι για κατανάλωση χάνεται. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, αγοράστηκαν περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, οι οποίοι όμως κατέληξαν στον κάδο σκουπιδιών.

Όσο για τη Μεγάλη Βρετανία, μόνο τα Χριστούγεννα κατέληξαν στις χωματερές 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι,