Το κέντρο αστέγων στην Αλικαρνασσό, μια σημαντική κοινωνική δράση που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με άλλους φορείς, εγκαινίασε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Κουράκης.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το Ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων παραχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου και για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου στην πράξη Ζωοδόχος Πηγή, ο Σύλλογος Τριτέκνων, τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού το ΚΕΣΑΝ, οι Κοινωνικές Δομές του δήμου και άλλοι φορείς.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία αυτού του κέντρου, το οποίο θα βοηθήσει όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης ακόμη και επιβίωσης, ενώ επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή στήριζε και θα συνεχίζει να στηρίζει σημαντικές κοινωνικές δράσεις σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε

Το Κέντρο υποδοχής θα φιλοξενεί περίπου 50 αστέγους καθημερινά, θα λειτουργεί από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ για 360 μέρες τον χρόνο και, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο που είναι αρμόδια για τις Κοινωνικές Δομές κα Δέσποινα Συγγελάκη, θα το πλαισιώνουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικός λειτουργός. 

Οι άστεγοι θα υποβάλλονται σε δωρεάν εξετάσεις και θα τους δίνονται ιατρικές συμβουλές, ενώ θα μπορούν να παραμείνουν εκεί - αν το επιθυμούν - κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως επεσήμανε και η πρόεδρος των Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου κα Μαίρη Παχιαδάκη, για να κάνουν το μπάνιο τους και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Στο Κέντρο απασχολούνται 33 άτομα, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, μέχρι 29 ετών.

Οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 1.300.000 ευρώ.