Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σχετικά με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τον αντίκτυπο στην ελληνική οικογένεια και κυρίως στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στα παιδιά των οποίων οι γονείς αναγκάζονται να τα αφήσουν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα, προκειμένου να μην πεινάσουν, χαρακτηρίζοντάς τα «ξεχασμένα θύματα» της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας, Ian Birrell, επικαλείται στελέχη φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων και υπογραμμίζει ότι τα ταλευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν μακριά από τις οικογένειές τους λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα παιδιά αυτά προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη, ενώ μία οργάνωση αρωγής αναφέρει ότι 80 στα 100 παιδιά που φιλοξενεί χρειάζονται βοήθεια εξαιτίας οικονομικών λόγων.

Ο δημοσιογράφος επισκέφθηκε το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη και συνάντηση τρία αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 9 ετών, τα οποία οι γονείς του τα επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο. Και οι δύο γονείς έχουν μείνει άνεργοι και επιβιώνουν με ένα επίδομα των 400 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, δουλεύουν περιστασιακά όπου βρουν, προκειμένου να ζήσουν τα άλλα δύο μικρότερα παιδιά τους. Η εφημερίδα αναφέρει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις από το Παιδικό Χωριό SOS και το Χαμόγελο του Παιδιού. 

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με στοιχεία για το πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τα παιδιά στην Ελλάδα, το 10% των ανηλίκων στη χώρα μας βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές από δασκάλους, ότι δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής, καθώς οι μαθητές υποσιτίζονται σε σημείο που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Ειδική αναφορά γίνεται και στην ύφεση που κυριαρχεί στην Ελλάδα, την αυξανόμενη ανεργία, τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους υψηλούς φόρους.

Όπως επισημαίνει ο βρετανός δημοσιογράφος, η ιδέα της οικογένειας στην Ελλάδα είναι κεντρική, ωστόσο οι ανήλικοι φαίνεται να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Ακόμη, η Daily Mail σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «σταυρώνεται από την προσήλωση στο ευρώ». 

Η εφημερίδα παραθέτει και τη μαρτυρία μίας οργάνωσης που κάνει λόγο για τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα νεογέννητο βρέφος, τα οποία άφησε η μητέρα τους στην είσοδο του κτιρίου με το μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα ζήσει.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, πέρυσι παρείχε βοήθεια σε 10.927 παιδιά - φαγητό, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ το προηγούμενο έτος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 4.465. Το Παιδικό Χωριό SOS πριν από πέντε χρόνια βοηθούσε 47 οικογένειες, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει τις 900, με νέα κέντρα να ανοίγουν ανά τη χώρα. Σημειώνεται επίσης ότι οικογένειες που δώριζαν χρήματα τώρα ζητούν βοήθεια.

Από το Παιδικό Χωριό SOS λένε ότι κάποιοι νεαροί είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να δεν μπορούν να μιλήσουν. Ο συντάκτης της Daily Mail προσθέτει ότι ένα σχολείο αποκάλυψε πως ένας στους έξι μαθητές δεν τρέφεται επαρκώς και ότι σε άλλα σχολεία οι δάσκαλοι έχουν αρχίσει να μοιράζουν φρούτα, σάντουιτς και γάλα. Αναφέρεται ότι αρμόδιος οργανισμός πιστεύει πως η διατροφική ασφάλεια στη χώρα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα κάποιων αφρικανικών χωρών και ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών και τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία. Ο δημοσιογράφος τονίζει ακόμη ότι την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στη χώρα μας, ία γυναίκα απειλούσε να πέσει από το γραφείο της και παραπέμπει σε δημοσιεύματα περί «κοινωνίας στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης».

Αναφορά γίνεται και στη συνεχιζόμενη κρίση, «το μέγεθος της οποίας υπενθύμισε στον υπόλοιπο κόσμο η υπόθεση της ΕΡΤ». Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει πως την εβδομάδα που βρέθηκε στην Ελλάδα, πέρα από το κλείσιμο της ΕΡΤ η χώρα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων οικονομιών και επικρίθηκε ξανά για τη μεταχείριση των μεταναστών. 

Σχολιάζει επίσης ότι η κυβέρνηση καλείται να «κόψει» 150.000 από τις 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα πολιτικών διορισμών αποτελώντας μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης χρέους, μαζί με την «αχαλίνωτη» φοροδιαφυγή. «Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συστολή της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30», είναι το σχόλιο του συντάκτη.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κρίση δημιουργεί προβλήματα και σε αυτές τις οργανώσεις και ιδρύματα για παιδιά που δυσκολεύονται πια να βρουν τους αναγκαίους πόρους. Το Ζάννειο έχει περάσει υπό το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, τον παλαιότερο οργανισμό μέριμνας των νέων στην Ελλάδα. Το ίδρυμα έχει δει τον αριθμό των παιδιών υπό τη φροντίδα του να τετραπλασιάζεται από την αρχή της κρίσης, με τα 4/5 αυτών να χρειάζονται βοήθεια για οικονομικούς λόγους. Την ίδια ώρα όμως βλέπει τα έσοδά του από την ενοικίαση ακινήτων να μειώνονται λόγω οφειλών και το προσωπικό έχει υποστεί βαθιές περικοπές στους μισθούς.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θετικό που έχει προκύψει από την κρίση είναι η αναβίωση των αξιών της κοινότητας και το πνεύμα αλληλεγγύης που αντικαθιστούν το κατεστραμμένο κράτος πρόνοιας. Αναφέρεται το παράδειγμα του Αμαρουσίου, όπου ο δήμαρχος πρωτοστάτησε στο άνοιγμα ενός κέντρου υγείας για 6.000 ανασφάλιστους ασθενείς, συσσίτια, τράπεζες ρουχισμού και φαρμακείο με εθελοντές και δωριζόμενα φάρμακα.