Σε σοβαρές καταγγελίες για το ποιοι αλλά και υπό ποιες συνθήκες «φιλοξενούνται» στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προχώρησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 

Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκε στην Ελλάδα από 12 έως 17 Ιουνίου για σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα ζητήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, η Rebecca Harms διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν χειροτερέψει από την προηγούμενη επίσκεψή της, το Νοέμβριο του 2012, και επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, αν και μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που θα συνέβαλαν σε νόμιμες διαδικασίες και τήρηση όσων προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας για σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και θα περιόριζαν την γκετοποίηση στην Αττική σχεδόν όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα.

Μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι εδωσαν στη δημοσιότητα τις παρακάτω περιπτώσεις:

 

- Νέος, γεννήθηκε στην Αλβανία, έζησε εκεί 1 μόνο χρόνο, ενώ τα επόμενα 16,5 χρόνια ζει στην Ελλάδα όπου πηγαίνει σχολείο, θα πάρει ελληνική ταυτότητα σε 6 μήνες αλλά συνελήφθηκε σε επιχείρηση σκούπα και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.

· Νέος που ζει κι εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αδελφή στην Ισπανία, η οποία έχει νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας, βρίσκεται κρατούμενος επί μήνες στην Αμυγδαλέζα αντί να έχει επανασυνδεθεί με την αδελφή του, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

· Κρατούμενος που έχει υποστεί βασανιστήρια στη χώρα του και έχει σχετική πιστοποίηση από γιατρό εξειδικευμένη σε θέματα θυμάτων βασανιστηρίων, στο πλαίσιο του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, βρίσκεται για πάνω από 8 μήνες στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί αμέσως η αίτησή του και να του έχει αποδοθεί καθεστώς ασύλου, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. Είναι γνωστό ότι κάποιος που έχει βιώσει βασανιστήρια, όταν κρατείται, ξαναζεί αυτή την «εμπειρία».

· Πολλοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, μερικοί για πάνω από 16 χρόνια και μερικοί μιλούν άπταιστα ελληνικά, βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα για πάνω από 8 και 9 μήνες.

· Εκατοντάδες μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους (κυρίως Πακιστάν και Μπαγκλαντές) παραμένουν κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα είτε γιατί οι χώρες τους δεν δίνουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν είτε γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

· Πέντε Ιρανοί, που κατά δήλωσή τους κινδυνεύουν ακόμα και με θανάτωση αν επιστρέψουν στο Ιράν, βρίσκονται κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα χωρίς να έχει εξεταστεί ταχέως το αν δικαιούνται καθεστώς ασύλου.