Αφιέρωμα στο κοσμοπολίτικο και διάσημο νησί της Μυκόνου κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ αναφέρεται και στον τουρισμό που αναμένεται φέτος να είναι αυξημένος, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας των μαγαζατόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, πλέον οι μαγαζάτορες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να «κοροϊδέψουν τους τουρίστες», ενώ η δημοσιογράφος σημειώνει πως φέτος στο νησί των Ανέμων αναμένονται ένα εκατομμύριο τουρίστες. 

Σύμφωνα με τον Guardian, η λιτότητα έχει οδηγήσει την οικονομία της Μυκόνου σε «ελεύθερη πτώση», όμως υπογραμμίζει ότι η χώρα «έχει πιάσει πάλι δουλειά». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 17 εκατ. τουρίστες, ύστερα από τρία χρόνια κοινωνικών ταραχών, διαδηλώσεων και πολιτικής αστάθειας.

Στη συνέχεια, επιχειρηματίες της Μυκόνου μιλούν στην εφημερίδα και δηλώνουν ότι «η κρίση μας έμαθε πως δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους πελάτες μας και μας έκανε πιο προσεκτικούς. Ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι για την οικονομία μας». Ακόμη, λένε πως «τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο το σουβλάκι και ο Ζορμπάς ο Ελληνας».

Το δημοσίευμα καταλήγει με τις δηλώσεις ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας, ο οποίος επισημαίνει πως «αυτή την χρονιά έπρεπε να κάνουμε εμείς τα πάντα, ακόμη και να καθαρίσουμε την παραλία επειδή το κράτος δεν μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά στη ζωή τα πάντα αλλάζουν. Η κρίση έπαιξε έναν μεγάλο και καθοριστικό ρόλο. Οι τουρίστες μας άλλαξαν και αλλάξαμε και εμείς».