Η Σπιναλόγκα, οι ενετικές οχυρώσεις όλης της Κρήτης και τα Μινωικά ανάκτορα έχουν εγγραφεί στον ενδεικτικό κατάλογο των αιτημάτων της χώρας μας προς την Unesco, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη, - η οποία έκανε τις ανακοινώσεις από την Κρήτη- υποστήριξε ότι για την ένταξη της Σπιναλόγκας έχει προηγηθεί συστηματικό έργο από ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των προτάσεων ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco των τριών εγγραφών, Σπιναλόγκας, ενετικών οχυρώσεων και Μινωικών ανακτόρων.

Παράλληλα όπως είπε με την γγ του υπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν όλα τα έργα πολιτισμού του νησιού τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Για το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού αναφέρθηκε ότι ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με το Πράσινο Ταμείο, και ο σχετικός διαγωνισμός προχωρεί άμεσα.