Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από την ταυτόχρονη συμμετοχή του Νίκου Φωτόπουλου στο «τιμόνι» της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης και από τη στάση του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ Αργύρη Οικονόμου.

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, στην ΔΕΗ είναι πολλαπλά, αφού μετά τον υπόδικο Αρθούρο Ζερβό, ο νομικός σύμβουλος της Επιχειρήσης αλλά και ο συνδικαλιστής - μέλος του δ.σ. Νίκος Φωτόπουλος έχουν υποπέσει σε σοβαρά ατοπήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτόπουλος κατέχει παράνομα τόσο τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ όσο και αυτή του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, με τις «ευλογίες» φυσικά του νομικού συμβούλου Αργύρη Οικονόμου.

Η παρανομία υπόκειται στο γεγονός ότι ο κ. Φωτόπουλος δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κατέχει συνδικαλιστική ιδιότητα και δη του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Φωτόπουλος, εκλέχτηκε παρανόμως και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού υπάρχει πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο αυτών ιδιοτήτων.

Ο νομικός συμβουλος της ΔΕΗ, γνωρίζοντας φυσικά πολύ καλά το τί ακριβώς συμβαίνει με την ιδιότητα του κ. Φωτόπουλου,  σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, ετοιμάζει ειδική ρύθμιση με την οποία θα τον κατοχυρώνει νομικά.

Συγκεκριμένα, από το ρεπορτάζ μας, προέκυψε ότι ο κ. Φωτόπουλος σύμφωνα με την παρ. 2,3,4 &5 γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας ΔΝΥ/ Νο 1025/22.4.2004 «δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη και ως εκ τούτου σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου «κανείς δεν μπορεί να έχει συνδικαλιστική ιδιότητα και να παίρνει αποφάσεις για μείζωνος σημασίας θέματα, όπως απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να απεργήσει, μιας και δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη (ΔΕΗ) και τελεί σε ειδική άδεια».

Αυτό επιβεβαίωσε στο newpost γνωστός εργατολόγος ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση εργασίας που θα πρέπει να έχει κάποιος για να μπορεί ναέχει και συνδικαλιστική ιδιότητα απάντησε ότι: «πρέπει να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας ή σε περίπτωση που το κατασταστικό του συνδικαλιστικού οργάνου το προβλέπει να υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας».

Το ζήτημα αυτό, έχει θίξει εξάλλου και το Σωματείο Σπάρτακος, ο πρόεδρος του οποίου Γιώργος Αδαμίδης έχει στείλει επιστολή σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της συμμετοχής του Νίκου Φωτόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Αργύρης Οικονόμου γιατί δεν απαντά εάν είναι νόμιμη ή όχι η συμμετοχή του κ Φωτόπουλου στο ΔΣ της Επιχείρησης και ταυτοχρόνως στην προεδρία της ΓΕΝΟΠ και τί ακριβώς προτίθεται να πράξει σχετικά με το ζήτημα; Ισχύουν οι γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας ή υπάρχουν γνωμοδοτήσεις κατά το δοκούν;

Γιατί ο κ. Φωτόπουλος δεν παραιτήθηκε από τη μία θέση ως όφειλε να πράξει; Ποιος του έδωσε το «ελεύθερο» να πράξει κάτι τέτοιο;

Επίσης, δύναται ο κ. Φωτόπουλος να προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει την εν λόγω πρόταση στο ΔΣ;

Για ακόμη μια φορά η νομική υπηρεσία της Επιχείρησης βρίσκεται έκθετη απέναντι στον λαό για τους χειρισμούς της και οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα. Η υπόθεση της ΔΕΗ θα συνεχίσει να μας απασχολεί έως ότου πάρει σχετικές αποφάσεις ο κ. Μανιάτης για τον υπόδικο κ. Ζερβό, τον διπλοθεσίτη Νίκο Φωτόπουλο αλλά και τον κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά μας, για να διευκολύνουμε τον νέο υπουργό θα δημοσιεύσουμε τα ηχητικά αρχεία με τα σχόλια του κ. Οικονόμου με τα οποία αναφέρεται στον πρόεδρο της ΡΑΕ.