Μια σοκαριστική ανακάλυψη έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από μια καταγγελία μητέρας ότι το βρέφος που γέννησε νεκρό οδηγήθηκε σε ομαδική ταφή και αρνήθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων την εκταφή του.

Η πρακτική να θάβονται ομαδικά τα νεκρά νεογνά, όχι μόνο είναι «συνήθης», αλλά γίνεται και με την ευθύνη του μεγαλύτερου δήμου της χώρας που επικαλείται... άγνοια του νόμου.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που σοκάρει: «Η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε όντως πραγματοποιηθεί ομαδική ταφή με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού των σορών και αυτό θα ήταν εμπόδιο στην εκταφή της σορού του συγκεκριμένου βρέφους».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2008 ακόμη είχε εκδόσει οδηγίες για τη λειτουργία των κοιμητηρίων, όμως ο Δήμος Αθηναίων ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λάβει γνώση της σχετικής εγκυκλίου.

Στη συνέχεια ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να αποσαφηνίσουν με ασφάλεια αν στον συγκεκριμένο ομαδικό τάφο που βρέθηκε ήταν ενταφιασμένο και το βρέφος της καταγγέλλουσας για να λάβει την απάντηση ότι στο εξής οι αρμόδιοι των κοιμητηρίων του δήμου θα λειτουργούν ακολουθούμενοι τους νόμους.